Staatsbosbeheer

20 november 2002
In het Bos van de Toekomst bij Schuddebeurs op Schouwen Duiveland worden op 23 november 32 gedenkbomen geplant. Deze bomen zijn gekocht door particulieren. Belangstellenden zijn welkom om 10.30 uur in het bos van landgoed Mont Plaisir aan de Donkereweg in Schuddebeurs.

Het Bos van de Toekomst is een plaats waar mensen een gedenkboom kunnen planten bijvoorbeeld ter nagedachtenis aan iemand, bij een geboorte, een opening van een zaak of een andere belangrijke gebeurtenis. Belangstellenden kunnen kiezen uit Tamme kastanje, Es, Groene beuk of Eik. Staatsbosbeheer zorgt de eerste 15 jaar intensief voor het onderhoud. Na deze periode kan het bos zelfstandig uitgroeien en zal het verdere onderhoud bestaan uit het begeleiden van het groeiproces.

Het planten van gedenkbomen in het Bos van de Toekomst geeft een gevoel van verbondenheid met elkaar en met de bijzondere gebeurtenis die eraan vooraf is gegaan. Het gemengd Christelijk koor V.Z.O.S. uit Oosterland zal het geheel muzikaal omlijsten. Dat de aanleg van het bos een succes is blijkt uit de grote belangstelling. Er groeien vanaf zaterdag op deze unieke plaats al meer dan 100 bomen met een bijzonder verhaal.

Typisch Zeeuws
In het parkachtige bos van Mon Plaisir, heeft Staatsbosbeheer een stuk grond beschikbaar gesteld waar ongeveer 150 gedenkbomen kunnen staan. Op de plaats waar nu het nieuwe bos wordt geplant hebben voorheen populieren gestaan. De populieren waren aan het eind van hun levensloop en zijn gekapt. Het nieuwe bos zal een gevarieerde samenstelling hebben. De plaats van het nieuwe bos is erg zorgvuldig gekozen. Het ligt achter de dijk met een brede watergang en is karakteristiek voor Zeeland. Bij Westerbork in Drenthe heeft Staatsbosbeheer ook een plek waar gedenkbomen kunnen worden geplant.

Mensen die een boom willen bestellen kunnen zich aanmelden bij Staatsbosbeheer, Postbus 5010, 4330 KA in Middelburg, telefoonnummer (0118) 67 30 00. Een boom in het Bos van de Toekomst kost 113,00. Naast een boom naar keuze krijgen zij ook een gedenkbordje met de zelf gemaakte tekst. De volgende plantdag zal in maart 2003 zijn.