Openbaar Ministerie

23-11-2002

Verklaring Volkert van der G. De verdachte Volkert van der G. heeft de afgelopen week een inhoudelijke verklaring afgelegd over zijn betrokkenheid bij de aanslag op Pim Fortuyn. Hij deed dat in een verhoor door de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, in aanwezigheid van de officier van justitie en zijn advocaten. Over de inhoud van zijn verklaring wordt door het Openbaar Ministerie te Amsterdam, met medeweten van de advocaten van de verdachte, het volgende bekend gemaakt: Van der G. heeft bekend dat hij Fortuyn doelbewust heeft doodgeschoten. Het plan daartoe had hij enige tijd daarvoor opgevat. Hij heeft verklaard dat bij de voorbereiding en de uitvoering van de aanslag niemand anders betrokken is geweest, en dat niemand anders daarvan geweten heeft.

Over zijn motief om Fortuyn om het leven te brengen heeft Van der G. verklaard dat hij in Fortuyn een steeds groter wordend gevaar zag voor met name kwetsbare groepen in de samenleving. Het ging daarbij voor de verdachte om de combinatie van de algemene stigmatiserende politieke denkbeelden van Fortuyn, de polariserende wijze waarop Fortuyn die voor het voetlicht bracht en de grote politieke macht die Fortuyn dreigde te krijgen. Van der G. zag voor zichzelf geen andere mogelijkheid om dat gevaar te stoppen dan door Fortuyn om het leven te brengen.
De verklaring zal door het Openbaar Ministerie nader worden onderzocht. Hetgeen Van der G. over de feiten heeft verklaard past in het beeld van de onderzoeksresultaten zoals die tot nu toe bekend zijn geworden. Het Openbaar Ministerie en de raadslieden zullen geen verdere mededelingen over de inhoud van de verklaringen doen.