International Documentary Filmfestival Amsterdam

Press releases

STIMULERINGSFONDSPRIJS DOCUMENTAIRE 2002

Op de Openingsavond van het vijftiende International Documentary Filmfestival Amsterdam is de Stimuleringsfondsprijs Documentaire 2002 uitgereikt aan:

Robin van Erven Dorens voor zijn scenario Lagonda

De prijs, een geldbedrag van maximaal 125.000,-, wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties en is bestemd voor de productie van het winnende scenario.
Het scenario beschrijft de zoektocht naar de werkelijkheid achter opas verhalen over de prachtauto die hij eens bezat, om op die wijze de overlevering filmisch voort te zetten. De onafhankelijke jury was vrijwel unaniem van oordeel dat Lagonda het beste van persoonlijke urgentie, eigenwijsheid en belofte van vakmanschap in zich verenigt. De passie voor opas ultieme eigendom zet hem op het spoor van zijn verhaal. Zo geeft hij een beeld van kwetsbare beschaving, een laagje vernis dat makkelijk verdwijnt van leugen en bedrog, woede en berusting over het verlies van bezit dat nooit werkelijk het verschil uitmaakte tussen leven en dood.

De jury, bestaande uit voorzitter Pauline Terreehorst, Peter de Bie, Erik van Empel, Pieter Fleury, Karin Junger, René Roelofs en Jelle Peter de Ruiter, selecteerde het winnende scenario uit een aantal van tien, onder leiding van filmmaker Jos de Putter en producent Niek Koppen, ontwikkelde scripts.

De Scenarioworkshop wordt gesubsidieerd door het Stimuleringsfonds in het kader van de bevordering van de Nederlandse documentaire.

De deelnemers aan de workshop zijn, op basis van synopsissen en anonieme cvs, geselecteerd door vertegenwoordigers van de publieke omroep. Met de publieke zendgemachtigden is afgesproken dat een van hen de op basis van het winnende scenario geproduceerde documentaire zal uitzenden.

Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties Korte Leidsedwarsstraat 12, 1017 RC AMSTERDAM, 020-6233901, e-mail: info@stimuleringsfonds.nl
International Documentary Filmfestival Amsterdam Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam, 020-6273329, e-mail: info@idfa.nl