Korps: Friesland, plaats: Fryslân 23-11-2002
Politieberichten van 22/11 (13.00 uur) t/m 23/11 (13.00 uur)

Munnekezijl: hennepplanten in beslag genomen
Naar aanleiding van een tip dat er zich vuurwerk in een woning aan de Goudsbloemstraat zou bevinden, heeft de politie op vrijdag 22 november de desbetreffende woning onderzocht. In de woning en de schuur werd echter geen vuurwerk aangetroffen. Wel trof de politie een hennepkwekerij met 72 hennepplanten aan. De 35-jarige eigenaar werd ter plaatse door de politie als verdachte gehoord. De man bekende zich schuldig te hebben gemaakt aan de overtreding van de opiumwet. Alle planten en technische apparatuur zijn in beslaggenomen en vernietigd. De politie zal tegen de verdachte proces-verbaal opmaken.

Leeuwarden: zakkenrollerij
Op het Zaailand is omstreeks 9.30 uur een 26-jarige inwoner uit Leeuwarden bestolen van zijn portemonnee. De portemonnee werd weggenomen uit zijn dichtgeritste jaszak. Een 46-jarige inwoonster uit Leeuwarden werd om 13.50 uur op het Oldehoofsterkerkhof bestolen van haar rugzak. De vrouw had haar rugzak even los hangen over haar arm toen de rugzak werd weggenomen. In de rugzak zaten een portemonnee met enkele tientallen euros, identiteitspapieren en boeken. Een 40-jarige inwoonster uit Reduzum werd om 15.00 uur aan de Nieuwestad bestolen van haar tas waarin zich een portemonnee met enkele tientallen euros en identiteitspapieren zaten.

Leeuwarden: woninginbraak
Op donderdagavond 21 november tussen 17.00 en 21.00 uur is er ingebroken in een woning aan de Rixtwei. Men is binnengekomen door een raampje aan de achterzijde van de woning. Er werden sieraden en een lap top meegenomen. Aangifte werd gedaan door een 34-jarige inwoner uit Leeuwarden.

Heerenveen: winkeldiefstal
De politie heeft op vrijdagmiddag 22 november om 11.35 uur aan de Dracht een 29-jarige inwoonster uit Sneek aangehouden. Op het moment dat de vrouw met een gestolen broek in haar tas een warenhuis wilde verlaten, ging het alarm af. De beveiliging waarschuwde de politie. Na onderzoek bleek dat de vrouw ook nog badbruisballen, dvds en ondergoed uit andere winkels aan de Dracht had gestolen. Bij verhoor bleek dat de vrouw eerder betrokken is geweest bij winkeldiefstallen in Heerenveen, Sneek en Wolvega. De vrouw is meegenomen naar het bureau en ingesloten.

Heerenveen: ruzie
Om 04.15 kreeg de politie een melding dat er op de Koemarkt een aantal jongeren ruzie met elkaar hadden en er klappen werden uitgedeeld. Toen de politie ter plaatse kwam, bleek dat de jongeren zich verplaatst hadden naar het Geerts Willigensplein. Een woordenwisseling is waarschijnlijk de oorzaak van de ruzie geweest. De portier van een discotheek wees een verdachte aan die mishandelingen zou hebben gepleegd. Echter, de verdachte ontkende dit. Vervolgens heeft de politie de verdachte en de portier meegenomen naar het bureau. De verdachte, een 19-jarige inwoner uit Leeuwarden, deed aangifte van mishandeling en belediging en de portier, een 25-jarige inwoner uit Heerenveen, deed aangifte van mishandeling.

Kootstertille: aanhouding verdachte
Op vrijdagavond heeft de politie om 21.00 uur aan de Alde Dyk een 20-jarige inwoner uit Buitenpost aangehouden. Naar aanleiding van enkele tips dat de man in drugs zou handelen, heeft de politie vrijdagavond op de Alde Dyk gepost om de man in de gaten gehouden. De man werd op heterdaad betrapt door de politie toen hij aan het dealen was. In de auto van de verdachte trof de politie twee zakjes met speed aan. De man is meegenomen naar het bureau en ingesloten.

Drachten: winkeldiefstal
In een winkel aan de Middelwyk heeft een 43-jarige man (woonplaats onbekend) om 22.35 uur een portemonnee en een fototoestel gestolen uit het kantoor van de winkel. In de winkel was men bezig met een verbouwing en de man hielp hierbij. Het personeel van de winkel vond dat de man zich vreemd gedroeg. Nadat het personeel de portemonnee buiten had aangetroffen, vroegen ze de man toestemming om zijn rugzak te openen. In de rugzak trof het personeel de gestolen fotocamera aan. Vervolgens is de man door de politie aangehouden. Aangifte werd gedaan door een 32-jarige inwoonster uit Drachten en een 20-jarige inwoonster uit Nij Beets.

Drachten: rijden onder invloed
Op zaterdagochtend om 01.28 uur heeft de politie aan het Moleneind een 51-jarige automobilist uit Drachten aangehouden. De man reed met een snelheid van 70 kilometer per uur door de bebouwde kom. De politie achtervolgde hem en probeerde hem door middel van het stopteken te laten stoppen. De automobilist reed echter gewoon door. Vervolgens reed de politieauto de man klem. Uit een blaastest kwam naar voren dat de man alcohol had genuttigd. Hij blies 605 ugl. Hiermee kreeg hij een rijverbod van zes uren en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Haulerwijk: dronken man
De politie trof op zaterdagochtend om 4.20 uur aan de Elleboogsvaart een dronken automobilist aan. De automobilist, een 27-jarige inwoner uit Roden, reed niet in zijn busje maar leunde er aan de buitenkant tegenaan. Enkele omstanders hadden de autosleutels van de man afgepakt zodat hij niet kon autorijden. De politie heeft de man meegenomen naar het bureau voor een blaastest. De man blies 790 ugl en tevens bleek dat hij reeds een rijontzegging had. Tegen de automobilist wordt proces-verbaal opgemaakt.

Workum: woninginbraak
Tussen vrijdag 22 november 14.00 uur en 22.00 uur is er ingebroken in een woning aan de Aldewei. Men heeft de achterdeur geforceerd en kwam zo de woning binnen. Er worden sieraden vermist. Aangifte werd gedaan door een 86-jarige inwoner uit Workum.

Franeker: woninginbraak
Op vrijdagavond omstreeks 22.00 uur is er ingebroken in een woning aan AFD Savornin Lohmanstraat. Men is aan de achterzijde van de woning binnengekomen door het ruit van de schuifpui in te slaan. De buit bestond uit een videorecorder. Aangifte werd gedaan door een 20-jarige inwoner uit Franeker.

Leeuwarden: dronken man
De politie kreeg zaterdagochtend omstreeks 00.55 uur een melding dat er aan de Fedde Schurerwei een inbreker was aangehouden door een 35-jarige bewoner. Toen de politie bij de betreffende woning kwam, zat de inbreker gemoedelijk op de bank bij de bewoner. De bewoner had de man aangehouden omdat hij in de tuin en het schuurtje struinde. Al snel bleek dat de inbreker geen inbreker was, maar dat hij onder invloed van drank was. De politie heeft de man, een 20-jarige inwoner uit Leeuwarden, voor verhoor naar het politiebureau meegenomen. Daar werd proces-verbaal opgemaakt voor openbare dronkenschap.

Leeuwarden: autokraker op heterdaad betrapt
Aan de Zuiderstraat heeft de politie zaterdag om 04.00 uur een autokraker op heterdaad betrapt. De man, een 38-jarige inwoner uit Franeker, liep tussen een aantal autos door. Hij gooide twee luidsprekerboxen weg, daarop hield de politie de man aan. De geluidsboxen kwamen uit een auto die verderop in de Zuiderstraat geparkeerd stond. Bij de fouillering bleek dat de man verschillende tangen en een schroevendraaier bij zich had. Deze goederen zijn door de politie in beslag genomen.

Leeuwarden: onbekende beller
Bij de politie is er afgelopen week een aantal meldingen binnengekomen van ouders dat een onbekende hun kinderen telefonisch vragen stelt over onder andere muziek. De kinderen moeten verschillende nummers toetsen voor een collect gesprek. De kinderen mogen niet in het bijzijn van hun ouders spreken met de onbekende. Enkele kinderen hebben wel drie kwartier met de onbekende gesproken. De politie waarschuwt ouders om alert te zijn op deze telefoontjes.

Leeuwarden: autodiefstal
Tussen vrijdag 17.30 uur en zaterdag 09.00 uur is er een auto gestolen die geparkeerd stond aan de Drachtsterweg. Het betreft een groene volkswagen golf uit 2002 met kenteken 20JHTR. Aangifte werd gedaan door een 39-jarige inwoner uit Leeuwarden.