CNV BEDRIJVENBOND

CNV bereid tot acties op het spoor

CNV Spoorwegen wijst eindbod NSR naar prullenbak

De leden van CNV Spoorwegen hebben zaterdagochtend eensgezind het eindbod van NS Reizigers naar de prullenbak verwezen. Het eindbod wat NSR had neergelegd werd afgedaan als 'ver onder de maat'.

Volgens vakgroepbestuurder Wyb Kusters van CNV Spoorwegen bestaat er grote bereidheid om acties te voeren, mocht de NSR-directie niet tot inkeer komen. 'Met deze kennis in het achterhoofd zal ik komende week de NSR-directie benaderen in de hoop en verwachting dat zij tot nader onderhandelen bereid is. Anders voorzie ik een hoop trammelant de komende weken.'
Volgens Kusters schiet de NSR-directie gewoon te kort op tenminste drie hoofdpunten: loon, werkgelegenheid en ouderenbeleid. 'Het loonbod lijkt in eerste ogenschouw wel heel wat, maar goed bestudeerd wordt duidelijk dat het inflatieniveau niet eens wordt gehaald. Eerder afgegeven werkzekerheidsgaranties, in het kader van de reorganisatie, blijken flinterdun en vooral af te hangen van de mate van flexibiliteit van de medewerkers. Nauwelijks meer dan ouderwets slikken of stikken dus.
Los daarvan weigert de directie tot dusver om de werkzekerheidsgarantie af te geven voor het niet-rijdend personeel. Een groot onrecht in onze ogen. De reorganisatie van de spoorwegen treft met name het niet-rijdend personeel. Gelijke monniken, gelijke kappen, zeggen wij dan.
En dan het ouderenbeleid wat NSR voorschotelt: vooral sigaren uit de eigen doos. Er is veel mogelijk, als de oudere werknemers het allemaal zelf maar betalen. Het is allemaal te kort door de bocht wat NSR wil. Wellicht wat het vroege tijdstip in de onderhandelingen, waarop NSR al met dit eindbod kwam, daarom veelzeggend. Maar zo gaat het niet. Dat hebben onze leden vanochtend zonneklaar gemaakt.'

Meer informatie:
Wyb Kusters (cao-onderhandelaar): 06 - 53 44 65 85 Wouter de Jong (persvoorlichter): 06 - 53 19 22 66

Houten, 23 november 2002

23 nov 02 17:18