Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Michael Freund scoort eerste Wereldbekerpunten in Stuttgart

23/11/2002

Stuttgart, 23 november 2002
Regerend Wereldbekerkampioen bij de vierspannen Michael Freund uit Duitsland heeft tijdens de Wereldbekerwedstrijd in Stuttgart de eerste stap gezet om zijn titel te prolongeren. In zowel de warming up ronde op vrijdag als de Wereldbekerwedstrijd op zaterdag bleek Freund onverslaanbaar. Tijdens de winning round, een extra ronde voor de drie beste deelnemers over een ingekort parcours, wijzigde de Wereldkampioen van 1994 bovendien zijn parcours waardoor hij maar liefst elf seconden sneller was dan zijn landgenoot Christoph Sandmann.
Het internationale concours hippique in Stuttgart introduceerde het indoor mennen op hun evenement voor het eerst in 1993 en zijn sindsdien altijd intensief betrokken geweest bij de ontwikkelingen van de indoor mensport. Publiekslieveling Michael Freund won tot nu toe iedere editie van de speciale vierspanrubriek in Stuttgart. Freund is zeer enthousiast over het evenement: ' Stuttgart is voor mij het Aken van de indoor wedstrijden. Het publiek is fantastisch en dit geeft zowel de menners als de mensport een zeer positieve impuls.' De Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen op zaterdagmiddag zorgde voor een bijna uitverkochte Hanns-Martin-Schleyer Halle. Zilveren medaillewinnaar van Jerez Christoph Sandmann maakte ook handig gebruik van het enthousiaste publiek. 'Tijdens de warming-up ronde op vrijdag had ik wat problemen met mijn koets, maar die zijn gelukkig opgelost. Mede dankzij het publiek heb ik vandaag heel goed kunnen presteren.' Al lachende voegt hij toe:' Ik moet eerlijk toegeven dat ik bij het uitkiezen van mijn Wereldbekerwedstrijden er wel op gelet heb dat ik Freund niet te veel tegen zou komen, ik wil ook graag een keer winnen!' Chester Weber incasseerde zijn eerste vijf Wereldbekerpunten door op de derde plaats te eindigen. De Amerikaan is zeer tevreden over zijn rondes. 'Mijn doel is om tijdens de Wereldbekerwedstrijden steeds in de top drie te eindigen. Alleen dan maak ik kans om de Wereldbeker te winnen,' aldus de vice Wereldbekerkampioen van vorig seizoen. Weber reed in Stuttgart zijn eigen achterspan, de twee paarden in het voorspan werden hem door zijn leermeester Michael Freund ter beschikking gesteld.
Een uitstekende prestatie werd neergezet door wild card rijder Peter Tischer. In de warming up ronde eindigde hij achter Freund op de tweede plaats en ook in de Wereldbekerwedstrijd wist de menner uit Hessen zich te kwalificeren voor de winning round. Zowel Weber als Tischer passeerden de finishlijn met hetzelfde aantal strafpunten, waardoor er bij uitzondering vier menners aan de winning round deelnamen. Tischer liet echter drie ballen rollen waardoor hij op de vierde plaats eindigde.
De plaatsen vijf en zes werden bezet door respectievelijk Werner Ulrich en Tomas Eriksson. Eriksson had tijdens de warming up ronde reeds pech toen zijn voorspan uitweek en de brug omver reed. Gelukkig raakten de paarden niet geblesseerd.
Wereldbekerdirecteur Max Ammann was ook zeer te spreken over het evenement in Stuttgart, met name over de nieuwe formule om na zowel de warming up ronde als de Wereldbeker ronde de beste drie menners een winning round te laten rijden. Het publiek en de menners zien dit als positieve bijdrage aan de sport, die zich nog steeds aan het ontwikkelen is. De volgende Wereldbekerwedstrijd vindt plaats van 29 november t/m 1 december in Stockholm, Zweden, waar Ijsbrand Chardon zijn Wereldbekerseizoen zal starten.
Foto's, uitslagen en standen vindt u op:

www.worldcupdriving.com