Korps: Limburg-Zuid, plaats: Kerkrade 24-11-2002 Persberichten Politie Limburg Zuid (JK-13.30 uur) Zondag 24 november 2002

Maastricht; politieagent in het nauw
Zaterdag 23 november betrad om 20.40 uur een groep van 15-20 personen (mannen en vrouwen) een friture aan de Mergelweg in Maastricht. De groep, afkomstig uit diverse plaatsen in Noord-Brabant en tussen de 18 en 32 jaar), wilden in Maastricht danceparty bezoeken. Sommigen van hen bestelden in de friture iets te eten. Tijdens het afrekenen deed iemand uit de groep plotseling een greep in de kassa en stal daar geld uit. Een toevallig in de friture aanwezige in burger geklede politieagent zag dat en pakte het geld uit de handen van degene die het gestolen had en maakte zich bekend als politieagent. Direct daarop keerde de groep zich tegen de politieagent die daarop vastgepakt werd en enkele klappen opliep. Hij raakte overigens niet gewond. Toen de groep hem in een hoek van de zaak dreef waar hij niet meer uitkwam, ontstond zon bedreigende situatie dat de agent zijn dienstpistool trok. Daarop rende de groep naar buiten. In het tumult had de friturehoudster kans gezien het politiebureau te bellen voor assistentie. Buiten op straat wist de inmiddels gearriveerde politie zestien personen aan te houden. Tijdens die aanhoudingen moest tegen een drietal personen die zich verzetten peperspray worden gebruikt. Alle zestien aangehouden verdachten werden voor verder onderzoek overgebracht naar het politiebureau in Maastricht. Vier van hen, afkomstig uit Nijmegen, Wijchen en Leuth en 19-20-21 en 32 jaar, zijn in verzekering gesteld. De overigen zijn in de loop van de avond/nacht weer in vrijheid zijn gesteld. De politie stelt een verder onderzoek in.

Maastricht; drugs
Zaterdag 23 november om 14,55 uur zag de politie hoe twee mannen met een stok in het gras van de Hoge Weerd in Maastricht kennelijk iets aan het zoeken waren. Toen het tweetal naar een geparkeerde auto liep, werden ze gecontroleerd. Daarbij werd een bol heroïne van 150 gram bij hen aangetroffen en 1000, -. Het tweetal bleek een 35-jarige man uit Nuth en een 32-jarige man uit Marokko te zijn. De drugs en het geld werden in beslag genomen. De verdachten zijn ingesloten.

Zondag 24 november werd om 03.45 uur in een horecazaak aan de Kesselkade in Maastricht een 18-jarige man uit het Belgische Kanne aangehouden. Hij bleek in totaal 299 XTC-pillen in zijn bezit te hebben. Ook hij werd voor verder onderzoek ingesloten.

Maastricht; Hitlergroet
Zondag 24 november werd om 05.40 uur een 31-jarige man uit Eijsden op de Grote Staat in Maastricht aangehouden. Tot tweemaal toe bracht hij de Hitlergroet uit naar een passerende politiepatrouille. Na het opmaken van een proces-verbaal kon hij weer vertrekken.

Bocholtz; bejaarde snorfietser gewond
Verblind door de laagstaande zon verleende een 38-jarige autobestuurder uit Bocholtz zaterdag 23 november om 11.00 uur op de kruising Broek-Bocholtzerweg in die plaats geen voorrang aan een 81-jarige snorfietsbestuurder eveneens uit Bocholtz. Met een flinke wond aan een wenkbrauw en onbekend letsel aan zijn been, moest de bejaarde naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Brunssum; voetgangster gewond
Toen een 38-jarige autobestuurder uit Brunssum zaterdag 23 november om 11.10 uur zijn auto op de Rumpenerstraat in Brunssum wilde keren, werd hij verblind door de laagstaande zon. Daarbij zag hij een 78-jarige vrouw uit Brunssum over het hoofd die op de busstrook stond te wachten. De vrouw werd enkele meters op de motorkap van de auto meegenomen en liep daardoor een gebroken been op. Ze werd naar het ziekenhuis vervoerd.

Heerlen; taxicontrole
In samenwerking met de Rijksverkeersinspectie hield de politie zaterdag 23 november tussen 14.00-21.00 uur een taxicontrole in het Heerlense centrum. In totaal werden zestien taxis gecontroleerd. Er werden ook zestien processen-verbaal opgemaakt voor onder andere: het niet dragen van de autogordel; het niet correct bijhouden van rittenstaten en werkmappen, geen goedgekeurde taxameter, het niet APK gekeurd zijn van een taxi.

Hoensbroek; doorgereden na aanrijding
Zaterdag 23 november om 23.25 uur botste een 26-jarige autobestuurder uit Brunssum op de Hommerterweg in Hoensbroek tegen een andere auto waarna hij doorreed. Toen hij via de Pastoorskuilenweg en de Randweg wilde ontkomen, botste hij op de Randweg frontaal op een tegenligger. In deze auto zaten een 43-jarige vrouw uit Nuth en een 34-jarige man uit Heerlen. Beiden alsmede de verdachte raakten door de klap van de aanrijding gewond. De vrouw liep een gebroken pols op terwijl de man uit Heerlen gehecht moest worden aan een hand. In verband met hoofdletsel moest de verdachte in het ziekenhuis worden opgenomen. Omdat bleek dat hij alcohol gedronken had, werd van hem een bloedproef afgenomen. De bij de aanrijding betrokken voertuigen raakten zwaar beschadigd.

Heerlen; diefstal bromscooters
Zondag 24 november om 01.15 uur werd de eigenaar van een zaak aan de Ganzeweide in Heerlen wakker van gestommel in zijn onder de woning gelegen zaak. Toen hij poolshoogte ging nemen, bleek dat er was ingebroken. De daders hadden kans gezien drie spiksplinternieuwe bromscooters vanuit zijn winkel te stelen. Wat het schadebedrag is, is niet bekend.

Buchten; diefstal sigaretten
In de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 november werd ingebroken in een winkel aan de Oude Baan in Buchten. Men verkreeg de toegang door het verbreken van een deur. Uit de zaak werden ongeveer ruim 800 pakjes sigaretten en verschillende sloffen sigaretten gestolen. De waarde hiervan is niet bekend.

Geleen; aanhoudingen
Zaterdag 23 november werden om 20.05 uur op de Graaflandstraat in Geleen een 49-jarige man uit Heerlen en een 31-jarigeman uit Geleen aangehouden. De Heerlenaar was in het bezit van een op 21 november in Voerendaal gestolen auto terwijl tegen de man uit Geleen gesignaleerd stond voor het nog ondergaan van een eerder opgelegde straf van 10 dagen hechtenis. Toen een 19-jarige vrouw uit Heerlen, die in het gezelschap was van de Heerlenaar, probeerde zijn aanhouding te voorkomen, werd ook zij aangehouden.