Nederlandse Vereniging van journalisten

Mediagesprek IDFA - NVJ

Zaterdag 23 november 12:30 - 14:00 uur, Stadsschouwburg Amsterdam, foyer.

WHAT TO BELIEVE OF MEDIA: DOCUMENTARY vs. TELEVISION?

Op het 15e International Documentary Filmfestival Amsterdam draaien dit jaar een aantal opmerkelijke documentaires, die nader ingaan op de werking van de media.

Zo wordt in THE TRIALS OF HENRY KISSENGER van Eugene Jarecki (USA), Kissinger beschuldigd een oorlogsmisdadiger te zijn, ondanks het feit dat hij winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede is. In MILOSEVIC - HOW TO BE A DICTATOR van Leslie Woodhead (UK, maker van A CRY FROM THE GRAVE) wordt de rol van de staatstelevisie onderzocht.

Deze twee documentaristen worden in het mediagesprek op zaterdag 23 november om 12.30 u. in de Stadsschouwburg Amsterdam ondervraagd door Nick Fraser (BBC) en Yoeri Albrecht (Vrij Nederland). Vragen die aan de orde komen zijn: waarom worden pas jaren na dato destijds vaststaande nieuwsfeiten nu ontmaskerd als leugens en propaganda? En waarom presenteerden de journalisten van toen die leugens als feiten? Naast documentairemakers worden deze vragen ook gesteld aan televisiemakers en onderzoeksjournalisten. Met welke problemen worden zij in hun dagelijkse praktijk geconfronteerd bij het boven water halen en presenteren van feiten?

Centraal in deze discussie is de vraag:

Moeten we wel alles geloven wat ons verteld wordt?

De toegang is gratis.

Programma talkshows