Socialistische Partij

Partijcongres beslist zaterdag in Rotterdam over programma en kandidatenlijst; SP kiest `eerste weg links' naar sociale wederopbouw

18-11-2002 * Na paars en pimpelpaars is het nu tijd voor de eerste weg links, aldus het actieplan `Eerste weg links, 2003 - 2007' van de SP. Die weg leidt naar sociale wederopbouw van de samenleving. Dat kan door de publieke sector weer de plaats te geven die ze verdient, door verkleining van de inkomens- en vermogensverschillen, nationaal en internationaal, en door natuur en milieu niet langer als ondergeschoven kindje te beschouwen. De 150 alternatieven voor paars en pimpelpaars zijn nader uitgewerkt in het gelijknamige verkiezingsprogramma `Eerste weg links'.

Toegespitst op tien thema's is de door de SP voorgestelde eerste weg links: kiezen voor sociale wederopbouw; stoppen met de uitverkoop van de democratie; zorg voor iedereen; respect tonen voor natuur en milieu; samen leven en niet apart; elkaar recht gunnen op veilig leven; de bus en trein weer terugpakken; met beter onderwijs aan een betere toekomst werken; geen tweedeling toestaan in sport en cultuur; en spreiding van kennis, inkomen en macht, nationaal en internationaal.

De SP geeft zonder mankeren voorrang aan grootschalig investeren in essentiële sectoren als zorg, onderwijs, vervoer, (geïntegreerd) wonen en veiligheid. Geld daarvoor kan worden verkregen door modernisering van het belastingstelsel, waaronder het op peil brengen van de belastingen voor de hoogste inkomens en vermogens en het schrappen van achterhaalde privileges, zoals onbeperkte hypotheekrenteaftrek voor topverdieners. Mensen met weinig geld gaan er gemiddeld tien procent in koopkracht op vooruit in de voorstellen van de SP. Dekking van de voorgestelde wederopbouw kan verder bekostigd worden door te bezuinigen op de kosten van het defensieapparaat. De plannen die de SP aan de kiezers voorlegt, zijn ingrijpend maar ook haalbaar en betaalbaar, zoals eerder dit jaar bleek bij een doorrekening ervan het Centraal Planbureau. De financiering van de SP-alternatieven is dusdanig dat er sprake is van structureel begrotingsevenwicht.

Het actieprogramma wordt zaterdag 23 november vastgesteld op het verkiezingscongres, in De Doelen in Rotterdam. Het congres begint om 10.30 uur. `s Morgens wordt de kandidatenlijst besproken en vastgesteld, 's middags het verkiezingsprogramma. Om 13.00 uur spreekt de lijsttrekker het congres toe. Enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap is Jan Marijnissen. Hij wordt op de lijst gevolgd door de huidige Kamerleden en daarna 16 nieuwkomers, onder wie vakbondsman Hubert Vankan, mensenrechtenactiviste Alejandra Slutzky en de coördinator van solidariteitsfonds X-Y Hans van Heijningen.