Partij van de Arbeid

Jesse Bos mijmert over de toekomst

24-11-2002

Het IJ, de rivier door de stad Amsterdam!

Jesse Bos, dagelijks bestuurslid van Amsterdam Noord, is blij met de aanleg van de Noord-Zuidlijn en mijmert over de kansen die de lijn biedt om de Noordelijke en Zuidelijke IJ-oevers uit te laten groeien tot dé broedplaats van Amsterdam.

Woensdag 9 oktober was een belangrijke dag voor Amsterdam Noord. De kogel is eindelijk door de kerk: de Noord-Zuidlijn gaat Amsterdam Noord met de ambitieuze ontwikkelingen in Zuid verbinden en in de toekomst zal deze Noord-Zuid as van grote betekenis worden voor de stad en de regio. Dan zal het niet meer mogelijk zijn de stad uit het Noorden binnen te komen en niet te merken dat ten Noorden van het IJ ook een groot stuk Amsterdam gelegen is. Rond elke metrohalte, Buikslotermeerplein, Van Hasseltlaan en Sixhaven, én voor de Noordelijke IJ-oevers liggen de plannen klaar om als een pijl en boog gericht op de stad ontwikkeld te worden. Zo wordt het IJ eindelijk een rivier die dwars door stad loopt, met interessante ontwikkelingen aan beide zijden van die rivier.

Stel je voor, je stapt uit aan de overzijde van het Centraal station, halte Sixhaven. Je komt in een groen gebied rond de monding van het Noord-Hollands kanaal, met opvallende kunst en een aantal uitspanningen die je welkom heten. Direct daarnaast opvallende gebouwen, daar waar nu nog het Shell terrein is. De hoge Shelltoren is een ruimte voor kantoren geworden met bovenin een restaurant. Daarnaast een museum, het Filmmuseum bijvoorbeeld. Studentenhuisvesting en universitaire gebouwen. De Shell zelf heeft zich dan inmiddels teruggetrokken in een hoogwaardig technologiecentrum aan het IJ, met centraal thema duurzaamheid, een centrum met internationale uitstraling. Enkele gebouwen zijn bevolkt met jonge startende ondernemers die rond datzelfde thema een bedrijfje begonnen zijn. Waar eens de Shell onderzoek deed, is dan een intensieve menging van wonen en werken gerealiseerd met een aantal stedelijke trekkers.

Van een afstand zie je het balkon van Noord het IJ insteken, het oude NDSM terrein, waar Kinetisch Noord een spannende culturele broedplaats ontwikkeld heeft. Vooral veel jongeren zie je er. Ook Dogtroep heeft hier haar vaste standplaats gekregen en misschien heeft de Cultuurfabriek er wel een cultureel centrum met uitspanning ontwikkeld. In de mooiste oude scheepshal, de laatste van de drie die er nog staan, worden bijzondere tentoonstellingen van moderne kunst georganiseerd. Daar werd ooit mee gestart toen het Stedelijk Museum eindeloos in verbouwing was....

Ook hier is een extreme menging van wonen, cultuur, recreatie en werk gerealiseerd. Boven op een van de oude kraanbanen is een hoog gebouw met kantoorruimtes geplaatst, met onovertroffen uitzicht op het IJ. Een van de oude grote kranen is behouden, als een kunstwerk dat herinnert aan oude tijden.

Tussen wat het Shell terrein en het NDSM terrein was ligt de Buiksloterham. Ook dat gebied is omgetoverd tot een gemengde bestemming met onder andere verschillende creatieve werk-functies. Er hebben zich een aantal moderne mediabedrijfjes genesteld. Een groot gebouw met atelierwoningen biedt onderkomen aan kunstenaars en andere moderne ambachtslieden. Ook ligt er het Voltencentrum, waar veel van de werken zijn tentoongesteld van een van de meest vooraanstaande Nederlandse beeldende kunstenaars van de afgelopen halve eeuw, Andre Volten. Dit centrum is gevestigd in het laatste overblijfsel van het oude Asterdorp, ooit de toegangspoort tot het dorp waar zogenaamd a-sociale gezinnen onder toezicht moesten wonen. Het is een werkplaats voor beeldende kunstenaars, je kunt er ook hoogwaardig laswerk leren, steenhouwen en dergelijke.

Vlak daarnaast, aan het water met het uitzicht op de oude scheepshallen van Kinetisch Noord is een andere bijzondere plek gedacht: het Collectiecentrum voor onder andere het Stedelijk en het Amsterdams Historisch Museum. Ook dit is een creatieve werkplek en natuurlijk niet zomaar een gesloten bergplaats van kunstwerken. Er zijn open depots, grotendeels toegankelijk voor publiek. Er worden experimentele virtuele tentoonstellingen getoond, uitgedacht door allerlei interessante Amsterdammers. De modernste restauratie-technieken worden hier onder het oog van bezoekers uitgevoerd. Het is een ontmoetingsplaats geworden van creatieve mensen met geheel verschillende achtergronden.

Kortom, daar waar de Zuid-As hét mondaine zakencentrum van de stad is geworden, is het IJ met haar Noordelijke en Zuidelijke IJ-oevers dé plek voor starters, dé broedplaats van de stad geworden. Bootjes varen af en aan, heen en weer. Met de ambitieuze plannen voor de ZuidAs leek het er even op dat het oude centrum van de stad excentrisch zou komen te liggen, maar door ontwikkelingen van de noordelijke IJ-oevers heeft de binnenstad juist een enorme nieuw impuls gekregen!

Ziedaar, de belangrijke kans die de NoordZuidlijn de stad biedt!

Nieuwsgierig geworden hoe het er daar nu uitziet? Kom eens kijken! We leiden u graag eens rond.

Jesse Bos