tel.: 06-48381784

Aan: De Media t.a.v. de afdeling sport

Betreft: PERSBERICHT:

UITDAGING/AHC KOLPING WINT VAN SITTARDIA MET 32-28

Sint Pancras - Na een 10-12 ruststand was het de Uitdaging/AHC Kolping welke na 60 minuten handballen de onverwachte volle winst pakte in de Lucardi Eredivisie Handbal heren tegen de gerenommeerde tegenstander Sittardia met 32-28. Na de rust, de Alkmaarders hadden tot op dat moment nog geen voorsprong kunnen pakken, liepen de Limburgers nog uit tot 13-14 maar toen was het 'over en uit'. De Uitdaging/AHC Kolping ging ervoor en het was 'erop en erover' en na de 14-14 van John Ranzijn in de 34e minuut en twee minuten later de 15-14 van Stephan Doesburg kwam er geen achterstand meer op het scorebord te staan voor de mannen van trainer/coach Alex Vaassen en was de winst een dik verdiende! De winst was van het collectief met een prima 6-0 verdediging maar vooral door de niet aflatende aanvalsdrang van topscoorder Marco Ton met tien goals, waarvan zeven na de rust, en Jitse Blommenstein met zijn totaal van zes goals allen na de rust gescoord. Natuurlijk mag het wederom prima keepen van Uitdaging/AHC Kolpingdoelman Martijn Cappel niet onvermeld blijven.

Sittardia pakte in de altijd gezellige sporthal De Oostwal in Sint Pancras, die weer goed gevuld, was al binnen 20 seconden een 0-1 voorsprong. Gelijk na dat doelpunt had de Uitdaging/AHC Kolping langzij kunnen komen door een strafbal te benutten. Maar strafbalspecialist Martin van Hal heeft daar de laatste weken wat moeite mee en ook nu wist hij deze 100 procent scoringskans niet te benutten. Hij miste totaal nog 2 strafballen beide in de tweede helft. Hij maakte er nog wel twee van de zeven meter over de beide wedstrijdhelften verdeeld.

Na het missen van de zevenmeterworp leek er iets te knakken bij de Alkmaarders en ondanks de aanvalsdrift van de ploeg van Alex Vaassen kon er maar tien maal gescoord worden in de eerste helft. Vooral Jitse Blommenstein kon in dat deel van de wedstrijd niet tot scoren komen. De Sittardia doelman Bjorn Alberts en vooral het houtwerk waren tot dan een sta in de weg voor Blommenstein en zijn handbalmaten die wel wilden maar tot de rust niet genoeg konden scoren.

Vooral speler/coach Jorg Bohrman van Sittardia was in de eerste helft een niet te pakken man voor de Uitdaging AHC/Kolping. Hij scoorde in die helft veelvuldig.

Na de 0-2 maakte Ruud Dekker zijn enige doelpunt voor de Alkmaarders. De tweede goal, de 2-3 kwam in de vijfde minuut op naam van topscoorder, nummer zes, Marco Ton die door zijn prima spel Arne Boersma buiten de ploeg hield de hele wedstrijd.

De vierde goal (4-6) van de Alkmaarders kwam van de eigen doelman Martijn Cappel die vanuit zijn ooghoeken zag dat de Sittardia doelman te ver voor zijn goal stond en de bal gericht in het Sittardiadoel gooide.

De vijfde goal, 5-7 kwam op naam van Stephan Doesburg, nummer zes (6-8) op naam van Martin van Hal, de zeven (7-9) uit een strafbal van wederom van Hal. De 8-11 was een hele fraaie vanuit de rechterhoek gemaakt door Stephan Doesburg in de 24 minuut. Nummer negen, de 9-11 was wederom van Martin van Hal en de laatste Alkmaarse goal voor rust, de 10-12, kwam op naam van Marco Ton in de 27e minuut.

Na de thee ging de wedstrijd 'om'.

Nu wisten de Alkmaarders wel makkelijk het net achter doelman Bjorn Alberts te vinden. En, en dat was natuurlijk heel belangrijk de tegenstanders uit Limburg konden zich niet ontpoppen tot sluipmoordenaars die al counterend na een mislukte aanval van de Uitdaging/AHC Kolping tot scoren komen. De Alkmaarders gingen voor balbezit en leden in de tweede helft heel weinig balverlies. En dat lukte heel goed en zodoende werd de onverwacht winst gepakt.

Sittardia scoorde evenals in de eerste helft de eerste goal, 10-13 maar nog in dezelfde 31e minuut liet Marco Ton al zien dat hij voor de winst zou gaan en maakte de 11-13. De 11-14 en de 12-14 (John Ranzijn) kwamen in de 32e minuut op het scorebord. De 13-14 was van Marco Ton, de 14-14 van John Ranzijn en de 15-14 uit een snelle rebound en de uitkomende Sittardiakeeper omspelend van Stephan Doesburg.

De 16-14 kwam uit een benutte strafworp van Martin van Hal. De 17e goal van de Alkmaarders (17-15) kwam op naam van Marco Ton, de 18-16 op naam van Jitse Blommenstein die met deze goal zijn eerste van de avond maakte in de 38e minuut. Nummer 19 (de 19-17) was voor Marco Ton. De nummers 20, 21 en 22 (20-17, 21-17 en 22-20) kwamen op naam van Serge ter Horst.

De laatste 10 goals van de wedstrijd kwamen op naam van de Uitdaging/AHC Kolpinghandballers Marco Ton (23-20), Jasper Dusee (24-21), Jitse Blommenstein (25-22 en 26-23), de 27-24 op naam van Martin van Hal met nog negen minuten te spelen. Nummer 28 (de 28-26) en 29 (29-26) wederom op naam van Marco Ton. Hierna vond Jitse Blommenstein nog drie maal het Sittardia net. De 30-27, 31-27 en 32-27 kwamen op zijn naam.

De tweede helft was hard en soms zelf gemeen. Trainer-speler Bjorn Alberts van Sittardia kon tot tweemaal toe zich niet inhouden bij de standen 24-22 en 28-26 en kreeg van scheidrechters Schneider/Schneider terecht geel. Bij de stand 30-26 kreeg Arjan Olsen van Sittardia rechtstreeks rood voorgeschoteld toen hij uitblinker Marco Ton van AHC/Kolping op zijn 'edele delen' sloeg. Slechts een Kolpingspeler liep tegen een tijdstraf op.

Martijn Cappel 1

In de aanloop, als promovendus, had trainer/coach Alex Vaassen het steeds gezegd: 'Winnen van de mindere en punten proberen te pakken tegen de anderen!' Dat was in de eerste helft van de competitie voor de helft gelukt. Winst werd gepakt tegen de nu nummer laatst Animo (0 punten), nummer voorlaatst Hellas (2 punten) en Tachos (6 punten). Maar de extra punten, om met een redelijk aantal punten de nacompetitie in te gaan, waren nog niet gepakt tot zaterdagavond 23 november. In de tweede wedstrijd van de tweede helft van de competitie werden er maar liefst twee punten gepakt van de nummer vier, tot gisteren, Sittardia. Na 13 wedstrijden hebben de Alkmaarders nu 8 punten! Voor de komende wedstrijd, zaterdagavond 30 november in Waalwijk tegen Tachos was de 32-28 een welkome opsteker en een prima generale om dus a.s. zaterdag afstand te nemen van Tachos.