Nederlandse Vereniging van journalisten

25/11/2002 NVJ Algemeen
Breed gesprek over toekomst

De NVJ zal met alle geledingen in de vereniging van gedachten wisselen over de vraag hoe het verder moet met de journalistiek. De Verenigingsraad kwam tot een dergelijk besluit na debat over een uitgebreide nota van bestuur en secretariaat. Het debat moet uitmonden in een breed gedragen standpunt over de wijze waarop de kaalslag bij dagbladen en de teloorgang van de publieke omroep het beste een halt kan worden toegeroepen.
De pers is volgens de NVJ aan drastische veranderingen onderhevig. De landelijke publieke omroep staat steeds meer onder druk. De positie van regionale omroepen is wankel. Kranten blijven onverdroten de kosten terugdringen. Er is in die sector sprake van een ernstig banenverlies en er wordt te weinig gedaan aan productvernieuwing. Grote uitgevers krijgen minder belangstelling voor het uitgeven van consumenteninformatie en de journalistieke situatie op het internet is ook al somber.
Volgens de sectie Dagblad moeten in dat debat ook nieuwe horizonten worden verkend. Zo zouden regionale dagbladen en omroepen wellicht geheel nieuwe samenwerkingsvormen kunnen ontdekken. Na enkele aanpassingen van de nota wordt de tekst van de nota binnenkort openbaar en zal in elk geval op www.villamedia.nl te vinden zijn.