Centrum voor Arbeidsverhoudingen

CNV Publieke Zaak

CNV Publieke Zaak wijst eindbod voor nieuwe CAO Rijk af

De leden van CNV Publieke Zaak in de rijkssector hebben het eindbod van demissionair minister J. Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) voor de CAO voor de circa 120.000 rijksambtenaren bij ministeries, rijksdiensten en hoge colleges van staat afgewezen. De onderhandelaars van CNV Publieke Zaak hadden van de leden een nieuw mandaat meegekregen met eisen die minimaal binnengehaald moesten worden. De minister gaf aan niet over deze eisen te willen onderhandelen. Het gevolg van deze weigering is dat CNV Publieke Zaak definitief geen handtekening onder een akkoord plaatst op basis van het op 19 oktober jl. gedane eindbod van de minister (voor de periode 1 december 2002 tot en met 31 december 2003).

Bodempakket
Met het `bodempakket' is CNV Publieke Zaak tot het uiterste gegaan. Het CNV wilde minimaal 2,75% over 1 jaar realiseren. Het huidige bod van 2,75% over 13 maanden betekent 2,5% op jaarbasis. Daarnaast eisten de onderhandelaars een incidentele eindejaarsuitkering van Euro 453,- (fl. 1.000,-) in 2002 en 2003 in plaats van een procentueel bedrag. Het percentage uit het eindbod van 0,6% respectievelijk 0,4% levert veel minder op bij een gemiddeld salaris. CNV Publieke Zaak wilde een vast bedrag omdat de euro met name de eerste levensbehoeften duurder heeft gemaakt. Dat treft de ambtenaren met een laag salaris het hardst. Ook in 2001 is een incidentele eindejaarsuitkering van fl.
1.000,- gegeven. De percentages die de werkgever biedt zijn een stap terug.

Pensioenleeftijd
CNV Publieke Zaak wilde op twee onderwerpen een aanpassing van de tekst uit het akkoord. Het automatisch pensioenontslag op 65 jaar moet blijven bestaan. Wel moeten ambtenaren het recht op ontheffing van dit pensioenontslag krijgen. Hiermee zouden rijksambtenaren de mogelijkheid krijgen om na hun 65e jaar te blijven werken, maar blijft de `natuurlijke' grens van 65 jaar bestaan. Dit is van belang omdat de druk op pensioenregelingen toeneemt.

Reorganisaties
Ook wilde CNV Publieke Zaak hardere garanties dat de bonden bij reorganisaties terug kunnen vallen op anciënniteit bij het bepalen van de plaatsingsvolgorde van ambtenaren. In het eindbod van de minister van BZK ligt de nadruk bij de plaatsing op de kwaliteit van de werknemers. De leden vrezen dat de werkgever reorganisaties gaat gebruiken om oudere werknemers te vervangen door jongeren die makkelijker zijn te plooien.

Najaarsoverleg
CAO-onderhandelaar Gerard de Koe vindt dat CNV Publieke Zaak geen onmogelijke eisen heeft gesteld en wijdt het mislukte overleg aan het feit dat minister Remkes met de CAO Rijk het najaarsoverleg heeft willen openbreken. "De sociale partners hebben een aantal eisen gesteld aan een sociaal akkoord over loonmatiging. Nu is de loonmatiging in deze CAO al weggegeven en is er geen drukmiddel meer om andere punten zoals het spaarloon en het behoud van Melkertbanen binnen te halen. Onze leden zijn het bovendien zat dat de rijkssector steeds als voorbeeld wordt gesteld voor loonmatiging. In tijden van economische groei hebben de rijksambtenaren onvoldoende geprofiteerd. In de afgelopen tien jaar is de loonstijging van de rijksambtenaren het laagst geweest in de hele collectieve sector. Wij spreken de minister aan op zijn werkgeverschap. Dat wij niet tekenen is een duidelijk signaal."

---