Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Persbericht
335 extra woningen voor kleine kernen

Het ziet ernaar uit dat 31 Brabantse gemeenten 335 woningen extra kunnen bouwen voor jonge staters op de woningmarkt en ouderen in kleine kernen in het landelijk gebied. De gemeenten moeten dat aantal verdubbelen waarmee het totale aantal woningen op 670 uit kan komen. Dat is de uitkomst van de eerste beoordeling van de plannen die de gemeenten hebben ingediend. Het merendeel, 30 gemeenten, moet echter nog planologische procedures doorlopen of de bouwplannen nader van argumenten voorzien. In het totaal zijn, na een oproep van GS om voor 1 oktober 2002 voorstellen in te dienen, aanvragen voor 441 woningen ingediend. Gedeputeerde Van Nistelrooij merkt op dat: "Uit de grote belangstelling van gemeenten blijkt dat zij werk willen maken van het bouwen voor jongeren en andere groepen die woningen zoeken in het goedkopere segment. Het signaal van de Brabantse Staten is actief opgepakt."

Gedeputeerde Staten vragen de statencommissie voor Ruimtelijke Ordening advies over de notitie `pilot bouwen voor specifieke groepen in kleine kernen´.

Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben besloten om in de periode tot 2005 in totaal 600 extra woningen voor ouderen en jongeren in het landelijk gebied te laten bouwen. De gemeenten moeten dat woningaantal uit eigen contingenten verdubbelen. In het totaal worden bouwaanvragen getoetst aan 11 criteria. Het gaat daarbij om de vraag of de woningen ten goede komen aan lage inkomensgroepen (waaronder jongeren en ouderen), of de woningen ook op de langere termijn voor deze groepen beschikbaar blijven, voldoen aan de landelijk geldende normen voor sociale woningbouw. Ook moeten de woningen bij voorkeur gebouwd worden binnen bestaande bebouwde kommen, het moet duidelijk zijn binnen welk concreet plan de woningbouw past, de woningen moeten snel gerealiseerd worden, bij voorkeur in kernen met minder dan 5000 inwoners buiten de stedelijke regio´s in Brabant. Gemeenten met een negatief migratiesaldo ( vertrek bewoners) krijgen voorrang en bovendien moet er sprake zijn van een structureel beleid ten aanzien van ouderen en jongeren in het gemeentelijk woningbouwbeleid.
Toetsing van de plannen van de gemeenten aan de criteria leidt tot de volgende voorstellen:

Directe toewijzing
Vught4 woningen
Toewijzing onder voorbehoud
Aalburg23
Alphen en Chaam27
Baarle-Nassau10
Bergeijk12
BernhezeGemeente moet aantal concreet maken
Boekel19
Dongen17
Gemert-Bakel17
Grave2
Haaren10
Heeze-Leende10
Heusden2
Hilvarenbeek11
Landerd13
Maasdonk8
Moerdijk 25
Oirschot12
Oss17
Rucphen21
Reusel de Mierden4
Someren8
St.Anthonis10
Steenbergen8
St. Michielsgestel4
St. Oedenrode7
Uden Gemeente moet aantal concreet maken
VeghelGemeente moet aantal concreet maken
Werkendam2
Woensdrecht11
Woudrichem24
TOTAAL335
Projecten van de gemeenten Asten, Bergeijk, Hilvarenbeek, Oirschot, Rucphen, Reusel de Mierden, Someren, St. Oedenrode, Uden en Veghel voldeden niet aan de criteria en worden volgens het voorstel van Gedeputeerde Staten niet gehonoreerd.