Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Persbericht
Vraag uit samenleving groot

¤ 1.389.000,- voor leefbaarheid

Gedeputeerde Staten hebben besloten het volledige bedrag voor de jaren 2002 en 2003 voor de verbetering van leefbaarheid en/of vermaatschappelijking van de zorg in voornamelijk kleine kernen vrij te geven. De samenleving heeft duidelijk een grote behoefte aan investeringen voor de verbetering van de leefbaarheid. 34 aanvragen voor gebouwen waarin voorzieningen worden gecombineerd, ter bevordering van sociale samenhang en versterking van de zorg worden voor een bedrag van ¤ 1.389.000,- gehonoreerd.

GS sturen de beleidsnotitie en het verdeelprogramma Combifonds/Vitaliteitfonds 2002-2003 toe aan de commissie voor Volksgezondheid, Ouderen en Jeugd.

De ervaringen met deze eerste toekenningen worden betrokken bij het beleid voor 2003 en verder. Hiertoe wordt op 27 november het platform Combifonds geïnstalleerd wat die beleidslijnen voor 2003 en verder zal voorbereiden. Het platform gaat in op de koppeling tussen het rijksbeleid voor het platteland, de revitalisering van het landelijk gebied en de ontwikkeling naar kleinschaligheid in de zorg.

Noodzaak leefbaarheid
Gemeenten, dorpsraden en zorgvoorzieningen maken dankbaar gebruik van de subsidie die de provincie geeft aan voorzieningen die de leefbaarheid moeten vergroten en/of de vermaatschappelijking van de zorg ten goede komen. Vermaatschappelijking van de zorg is gericht op leveren van zoveel mogelijk zorg in thuissituaties.
Voorzieningen in de dorpen staan onder druk en er is sprake van de behoefte om de verschraling van het voorzieningenniveau op een creatieve manier tegen te gaan. Daarom besluiten GS om het totale subsidiebedrag in één keer uit te geven. "Zowel bij de vaststelling van het Streekplan als in het sociaal beleid is de noodzaak tot behoud van de leefbaarheid in Brabant vastgesteld. Er kunnen nu zoveel mogelijk initiatieven werkelijk aan de slag. Dit leidt niet alleen tot versterking van de vitaliteit in de dorpen, maar geeft tegelijkertijd een impuls aan de economie vanwege de vele bouwinitiatieven", aldus gedeputeerde Van Nistelrooij. Naast de provinciale subsidie wordt door partners, zoals gemeenten, woningbouwcorporaties en zorginstellingen, cofinanciering geleverd waarmee een groot multipliereffect in heel Brabant met kleinschalige projecten wordt bereikt.

Met de inwerkingtreding van het Combifonds zijn de subsidieregelingen Zorg om het Dorp en Domotica vervallen die gelijke doelstellingen hebben.