RUTGERS NISSO GROEP

Seksualiteitsprogramma knel

Seksualiteitsprogramma ZonMw in de knel

De Rutgers Nisso Groep maakt zich ernstige zorgen over het feit dat het in april dit jaar gepresenteerde Seksualiteitsprogramma van ZonMw nog altijd niet is goedgekeurd door het Ministerie van VWS. Gezien de recente ontwikkelingen op dit gebied is dat onbegrijpelijk.

Uit een onlangs verschenen TNO-rapport over jongeren en seksualiteit (Vogels e.a., 2002) blijkt dat sprake is van een toename van het aantal zwangerschappen, seksueel overdraagbare aandoeningen en abortussen bij tieners. Uitbreiding van het aantal plaatsen waar jongeren terecht kunnen voor anonieme hulpverlening en advies is noodzakelijk.

In Seksualiteithulpverlening in Nederland(Vroege e.a. 2001) een begin vorig jaar verschenen NISSO-rapport worden ten aanzien van de eerstelijns hulpverlening soortgelijke aanbevelingen gedaan als in het rapport van TNO. Zo wordt ondermeer gepleit voor:
1. een nieuw Seksualiteit in Nederland onderzoek, en voor
2. pilotprojecten met betrekking tot een seksuologisch centrum de eerstelijn
Een nieuw Seksualiteit in Nederland onderzoek is van groot belang om zicht te krijgen op het aantal Nederlanders dat behoefte heeft aan hulp bij seksuele problemen. De genoemde pilot-projecten zijn bedoeld om na te gaan of seksuologische centra in de eerstelijn op landelijke schaal zouden moeten worden ingevoerd. Uitvoering van deze projecten is echter afhankelijk van de goedkeuring van het Seksualiteitsprogramma.

In het kader van dat programma zal ook aandacht worden besteed aan de preventie van seksueel en huiselijk geweld. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan één van de aanbevelingen uit het onderzoek naar Daderhulpverlening in Nederland van TransAct (Van der Linden & Steketee, 1999). De Nederlandse gemeenten zal tenslotte een handvat worden geboden voor het voeren van een gezondheids- en welzijnsbeleid voor prostituees.

Met het Seksualiteitsprogramma van ZonMw waarvan de kosten naar verhouding gering zijn zal aan preventie en hulpverlening op het gebied van seksualiteit en gezondheid een hoogst noodzakelijke impuls worden gegeven. Voorwaarde is wel dat dit programma op korte termijn wordt goedgekeurd door de Minister van VWS.

Literatuur

Linden, P. van der, & Steketee, M. (1999). Daderhulpverlening in Nederland. Inventarisatie van hulpaanbod en preventie voor plegers van seksueel en huiselijk geweld. Utrecht: TranAct.

Vogels, T., Buitendijk, S.E., Bruil, J., Dijkstra, N.S., & Paulussen, T.G.W.M. (2002). Jongeren, seksualiteit, preventie en hulpverlening. Een verkenning van de situatie in 2002 (TNO-rapport 2002.281). Leiden: TNO.

Vroege, J.A., Nicolaï, L., & Wiel, H. van de (2001). Seksualiteitshulpverlening in Nederland (NISSO-studies, nieuwe reeks, nr 25). Delft: Eburon.

26 nov 02 14:42