Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Risico's bij gebruik bodemas onvoldoende afgedekt (26-11-2002)


Bodem en grondwater worden niet afdoende beschermd tegen verontreinigingen door het gebruik van bodemas uit afvalverbrandingsovens. Bodemas is onder meer gebruikt voor de verbreding van de A16 en de aanleg van de HSL. De wet- en regelgeving voor toepassing van bodemas schiet tekort. Bovendien worden de regels niet goed nageleefd en is het overheidstoezicht onvoldoende. Dit stelt de VROM-Inspectie in het rapport 'In slak en as?', dat staatssecretaris Van Geel (VROM) op 21 november aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Van Geel heeft direct voorstellen gedaan om de geconstateerde knelpunten en risico's aan te pakken.

De VROM-Inspectie onderzocht de productie en de toepassing van secundaire bouwstoffen als AVI-bodemas en menggranulaat. Ook is gekeken naar de productcertificatie en het controlesysteem. De bouwstoffen voldoen aan de eisen die het Bouwstoffenbesluit stelt. Wel bevatte één partij menggranulaat te veel asbest. Het Bouwstoffenbesluit stelt echter geen eisen aan asbest in secundaire bouwstoffen. Het mag dus worden toegepast, terwijl bijvoorbeeld de Arbeidsomstandighedenwet handelingen met asbesthoudend menggranulaat verbiedt. De staatssecretaris heeft in zijn brief aan de Tweede Kamer aangegeven onjuistheden en onduidelijkheden in het Bouwstoffenbesluit op te gaan heffen.

In een aantal gevallen is geen afdoende beschermingsmaatregelen bij de toepassing van AVI-bodemas genomen. Vaak zijn dossiers bij het bevoegd gezag onvolledig en ontbreekt het aan specifieke deskundigheid bij zowel de gebruiker als het bevoegd gezag. Staatssecretaris Van Geel pleit voor meer samenhang bij het overheidstoezicht, bijvoorbeeld door de oprichting van een (nationaal) team ketenhandhaving voor dit onderwerp. Tevens wil hij de rol van de overheid intensiveren bij het toezicht op het certificatiesysteem.Volgend jaar onderzoekt de VROM-Inspectie een aantal werken waar AVI-bodemas is gebruikt die na de inwerkingtreding van het Bouwstoffenbesluit zijn aangelegd.

AVI-bodemas en menggranulaat worden vaak gebruikt als secundaire bouwstof bij infrastructurele werken. Bodemas is een reststof van afvalverbrandingsinstallaties, menggranulaat wordt gemaakt door het breken van metselwerk en beton. Met het gebruik van deze stoffen tracht het rijk het gebruik van primaire bouwstoffen zoals zand en grind terug te dringen. Daarmee zijn minder ontgrondingen nodig. Bovendien stimuleert het rijk het hergebruik van afvalstoffen.

Bij de verbreding van de A16 en de aanleg van de HSL zijn deze stoffen ook gebruikt. Daar zijn echter onregelmatigheden bij geconstateerd. De Tweede Kamer vroeg begin 2002 of deze problemen vaker voorkwamen. Tevens twijfelde men aan het functioneren van de zogeheten productcertificatie. Naar aanleiding hiervan heeft de VROM-Inspectie het onderzoek ingesteld.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=9906&site=persbericht )