Gemeente Utrecht

Omgeving jaarbeurs blijft schoner tijdens evenementen

Samenwerking Jaarbeurs, NS en Gemeente

Grote evenementen in de Jaarbeurs moeten voortaan minder vervuiling van de omgeving opleveren. Jaarbeurs, NS en gemeente hebben afspraken gemaakt om vervuiling te voorkomen en om vuil sneller en beter op te ruimen. De nieuwe aanpak wordt uitgeprobeerd tijdens de HCC-dagen (van 22 tot 24 november) en tijdens Yorin Megadance op 14 december a.s. Op basis van de ervaringen tijdens deze evenementen worden definitieve afspraken gemaakt. De proef is een initiatief van de gemeentelijke RHD.

Evenementen in de Jaarbeurs met veel bezoekers leveren tot nu toe te veel verontreiniging van de omgeving van de Jaarbeurs en het station op. Jaarbeurs, NS en de Gemeente Utrecht zien het als een gezamenlijk belang om ervoor te zorgen dat het gebied tijdens en na beurzen zo schoon mogelijk blijft. Om de vervuiling tegen te gaan hebben zij daarom gekozen voor een gezamenlijke aanpak, die bestaat uit maatregelen om vervuiling te voorkomen en afspraken om sneller en beter op te ruimen. Deze aanpak is naar schatting nodig bij 5 grote evenementen per jaar, gedurende ongeveer 15 dagen. Alle drie partijen zijn van mening dat in de toekomst de kosten voor het schoonmaken voor rekening moet komen van de organisator van het evenement. Deze regeling geldt bijvoorbeeld al bij de RAI in Amsterdam.

Afspraken


* Voorafgaand aan ieder groot (vervuilend) evenement vindt apart overleg plaats over de reiniging van het gebied.


* Er wordt meer toezicht gehouden en er worden vuilcontainers waarin bezoekers hun afval kwijt kunnen (bij de uitgang van de Jaarbeurshallen, aan de Croeselaan en in de stationshal).


* De Jaarbeurs maakt niet alleen het eigen terrein schoon, maar tevens de Croeselaan en het Jaarbeursplein. Dat gebeurt al tijdens het evenement en direct erna.


* De NS maakt zelf het station schoon, tijdens en direct na een evenement.


* Er komt toezicht op illegaal folderen, uitdelen en verkopen. Zonodig wordt hiervoor bekeurd en wordt het opruimen in rekening gebracht.


* Er komt ook toezicht op folderen, uitdelen en verkopen met een vergunning. Indien betrokkenen de vervuiling niet zelf opruimen, worden de kosten daarvoor in rekening gebracht.

Begin januari worden de ervaringen bij de HHC-dagen en Yorin Megadance geëvalueerd. Vervolgens worden definitieve afspraken gemaakt over samenwerking, taakverdeling en kosten.

Utrecht, 20 november 2002.