Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie financiert aanleg natuurvriendelijke oevers Valleikanaal

26-11-2002
Met een subsidiebedrag van 45 duizend euro steunt de provincie Utrecht de aanleg van een ecologische verbindingszone langs het Valleikanaal. Het Waterschap Vallei & Eem, initiatiefnemer van het project 'Ecologische verbindingszones Valleikanaal', zal langs het Valleikanaal natuurvriendelijke oevers aanleggen over een traject van drie kilometer.

Het realiseren van de verbindingszone langs het Valleikanaal tussen de A12 en de spoorlijn Utrecht-Arnhem sluit aan bij beleid dat is geformuleerd in het Natuurgebiedsplan Gelderse Vallei, het Werkdocument Ecologische Verbindingszones van de provincie en het Waterhuishoudingsplan van Utrecht 2000-2005. Het gehele Valleikanaal is door de provincie aangewezen als natte ecologische verbindingszone. Het vormt een ecologische hoofdader in de Gelderse Vallei tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Veluwemassief.

De doelstelling van het project is de uitwisseling te bevorderen tussen populaties van dieren en planten, evenals het vitaal houden van nog aanwezige populaties. Bovendien beoogt het project het ontwikkelen en in standhouden van gezonde waterhuishoudkundige systemen die een duurzaam gebruik ten behoeve van mens en natuur garanderen. De door het Waterschap beoogde verbetering langs het Valleikanaal biedt met name op de linkeroever zeer goede mogelijkheden voor ontwikkeling van natuurwaarden. Aan de rechteroever wordt het maximaal haalbare aan inrichting gedaan, maar het ecologisch rendement zal waarschijnlijk lager zijn, doordat rekening moet worden gehouden met het bestaande fietspad.

Meer informatie: Adelei van der Velden, telefoon 030-258 33 25 of Adelei.van.der.Velden@Provincie-Utrecht.nl