Nieuwsbericht

dinsdag, 26 november 2002, 16.15 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Meisjes bedreigen caissière en stelen geld
Alkmaar, maandag 25 november 2002.
Maandagmiddag tussen 15.30 en 15.40 uur werd een caissière van een winkelbedrijf aan de Langestraat met een mes bedreigd. Twee meisjes van ongeveer 16 jaar wilden geld uit de kassa. Hierbij dreigde één van de daders met een mes en haalde caissière geld uit de kassa en gaf het aan één van de meisjes. Hierna verlieten de twee meisjes de winkel en liepen weg in de richting van het Kerkplein. Eén van de daders heeft een donkere huidskleur en heeft een piercing in het gezicht. Zij droeg een bruine leren jas. De andere heeft een getinte huidskleur en droeg een zwarte leren jas. Beide meisjes hadden een paardenstraat.

Man aangehouden met valse documenten
Alkmaar, maandag 25 november 2002.
Maandagmiddag werd een 37-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats met de Portugese nationaliteit aangehouden op de Robonsbosweg. De man probeerde met valse papieren een sofi-nummer te krijgen. Bij controle van een aantal door de man overhandigde documenten bleken deze vals te zijn. Hierop is de politie gewaarschuwd die de man heeft aangehouden. De verdachte is voor onderzoek overgebracht naar het politiebureau en daar in verzekering gesteld.

Verkeerscontroles
St. Pancras, Broek op Langedijk, Noord-Scharwoude, maandag 25 november 2002
Maandagmorgen tussen 09.00 en 11.00 uur werden in de verschillende dorpskernen
verkeerscontroles gehouden. Er werden in totaal zo'n 130 voertuigen gecontroleerd. Elf bestuurders werden bekeurd omdat zij geen autogordel droegen. Eén bromfietser was niet in het bezit van een bromfiets certificaat en een andere bromfietser had geen verzekering voor zijn bromfiets afgesloten.

Gebouw scouting deels door brand vernield
Alkmaar, dinsdag 26 november 2002.
In de nacht van maandag op dinsdag werd brand ontdekt in een gebouw van een scoutinggroep aan het Krielenzand. De brand ontstond in een houtopslag naast het gebouw maar het vuur sloeg over. Hierdoor raakte ook het hoofdgebouw beschadigd. De oorzaak van het ontstaan van de brand is niet bekend.

NOORDKOP

Den Oever, maandag 25 november 2002.
Maandagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur werd een snelheidscontrole gehouden op de Rijksstraatweg. Hierbij werd het volgende vastgesteld Maximumsnelheid ter plaatse: 80 km/u
Aantal passanten: onbekend
Aantal overtredingen: 7
Hoogst gemeten snelheid: 101 km/u.

Meisje mishandeld.
Den Helder, maandag 25 november 2002.
Maandag heeft een 15-jarig meisje uit Den Helder aangifte gedaan van mishandeling. Dit gebeurde op zondagavond tussen 21.30 en 22.00 uur op de Korvetstraat. Het slachtoffer reed samen met een vriendin over genoemde straat toen een jongen plotseling aan haar stuur trok waardoor zij tot stilstand kwam. Vervolgens werd zij een aantal keren door de jongen geslagen tegen haar lichaam en in haar gezicht. Hierna verdween de jongen. Hij is ongeveer 16 jaar oud en droeg een bruine jas en een witte muts. Bij hem was een jongen die ongeveer even oud was als de verdachte. Deze jongen droeg een blauwe jas van dikke stof. Beiden verplaatsten zich op een fiets. Eventuele getuigen worden gevraagd contact op te nemen met de politie in Den Helder, telefoon 0900-8844.

Snelheidscontroles
De Waal, Oudeschild, maandag 25 november 2002.
Tussen 11.00 en 15.00 uur werden op verschillende plaatsen in Oudeschild en DeWaal snelheidscontroles gehouden. Deze controle vonden plaats op wegen waar een maximumsnelheid geld van 60 en 80 km/u. Op wegen met 60 km/u werden 6 bestuurder bekeurd. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 86 km/u. Op de andere wegen werden twee snelheidsovertreders bekeurd zij reden respectievelijk 96 en 102 km/u.

Rijden onder invloed van alcohol
Den Helder, maandag 25 november 2002.
Maandagvond werd een 29-jarige bestuurder van een personenauto uit Den Helder aangehouden op de Tuinstraat. Bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. De man blies 275 ug/l. Dat is ruim boven de toegestane marge van 220 yg/l.

Brand verwoest deel van boerderij
Wieringerwerf, dinsdag 26 november 2002.
In de nacht van maandag op dinsdag ontdekte de bewoner van een boerderij aan het Wagenpad dat de schuur welke aan de boerderijwoning is gebouwd, in brand stond. De eigenaar wist op tijd het pand te verlaten. Het vuur werd geblust door de brandweer. De gehele schuur werd door het vuur vernield. Twee honden die in de schuur zaten zijn bij de brand omgekomen. De oorzaak van de brand kon nog niet worden vastgesteld. De schade is aanzienlijk.

Verlichtingscontrole
Schagen, dinsdag 26 november 2002.
Dinsdagmorgen tussen 07.00 en 08.00 uur werd een verlichtingscontrole gehouden op de Landbouwstraat en de Stationsweg. Tijdens deze controle werden 5 fietser bekeurd omdat zij geen of geen goed licht voerden.

WESTFRIESLAND

Zedenmisdrijf opgelost
Hoorn, dinsdag 26 november 2002.
Op zaterdag 23 november kon de politie een man uit Hoorn aanhouden op verdenking van een poging tot aanranding. Het zedenmisdrijf deed zich voor op zaterdag 16 november omstreeks 04.30 uur. Een 17-jarig meisje fietste toen over het Breed in Hoorn. Zij fietste in de richting de Weel - de Grote Beer. Zij werd achtervolgd door een man op een fiets die haar klem probeerde te rijden. Enkele keren wist zij de man te ontwijken, maar op de Weel reed hij haar klem. Hij trok haar van haar fiets en probeerde haar onder bedreiging te verkrachten. Toen er een fietser voorbijkwam wist het slachtoffer los te komen. De verdachte maakte zich toen uit de voeten.
In de nacht van vrijdag op zaterdag waren enkele rechercheurs aanwezig in het centrum van Hoorn. Op basis van het door het slachtoffer verstrekte signalement kon de verdachte worden aangehouden. De man is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Hij is vandaag (dinsdag) voorgeleid aan de Rechter Commissaris. Deze heeft hem inbewaringstelling gesteld.
De politie verhoort de man ook in verband met een drietal soortgelijke zaken in juni en augustus, die in Hoorn hebben plaatsgevonden. De signalementen die door de slachtoffers van deze zaken zijn opgegeven komen sterk overeen met de verdachte.
Aanrijding met drank
Zwaag, maandag 25 november 2002.
Op maandagmiddag omstreeks 17.45 uur reed een 48-jarige man uit Zwaag in een personenauto over de Westfrisiaweg te Zwaag. Hier kwam hij met zijn auto tot stilstand tegen een lantarenpaal in de middenberm. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 1135 ugl. Dat is ruim vijf maal de maximaal toegestane waarde van 220 ugl (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De man kreeg een proces-verbaal terwijl ook zijn rijbewijs werd ingevorderd.
Verlichtingscontrole
Obdam, dinsdag 26 november 2002
Op maandagmiddag werd tussen 17.20 en 17.50 uur een verlichtingscontrole gehouden op de Dorpsstraat te Obdam. Hier bleken vier fietsers hun verlichting niet in orde te hebben. Zij kregen een bekeuring. Tevens werden vijf automobilisten gewaarschuwd omdat zij mistverlichting voerden. Er was namelijk geen sprake van mist en de extra verlichting kan zeer hinderlijk zijn voor het overige verkeer. Op dinsdagmorgen tussen 07.00 en 07.45 uur werd de controle voortgezet op de Weerestraat in Obdam. Hierbij werden tien fietser bekeurd die hun verlichting niet in orde hadden.
Doorrijder
Enkhuizen, maandag 25 november 2002
Op maandagavond omstreeks 18.30 uur wandelde een 66-jarige vrouw uit Enkhuizen met haar man op het fietspad langs de Provincialeweg in haar woonplaats. Zij liepen op het weggedeelte tussen de Dolfijn en het Westeinde. De vrouw werd hier van achteren aangereden door een bromfietser. De vrouw kwam hierdoor ten val en liep verwondingen op aan haar linker arm en hoofd. Zij moest voor behandeling worden overgebracht naar het Westfries Gasthuis te Hoorn. De bromfietser reed na het ongeval door, zonder zich bekend te maken. Diefstal auto
Avenhorn, dinsdag 26 november 2002
In de nacht van maandag op dinsdag, tussen 22.00 en 06.50 uur werd een bestelauto ontvreemd vanaf een bedrijfsterrein aan de Julianastraat in Avenhorn. De auto stond geparkeerd voor het bedrijf. De dader heeft eerst de toegangsdeur van een loods geforceerd en heeft uit de loods de sleutel van het voertuig weggenomen. De bestelauto was een witte Volkswagen bestel 1.0 met kenteken VX-44-KX.

Gewapende overval.
Hoorn, dinsdag 26 november 2002.
Dinsdagmorgen omstreeks 10.30 uur overvielen twee mannen een juwelier aan de Lange Kerkstraat. Twee donker gekleurde mannen kwamen in de winkel. Eén van hen bedreigde de eigenaar met een vuurwapen en dwong hem op de grond te gaan liggen. De andere verdachte vernielde een aantal vitrines en pakte daar een onbekende hoeveelheid sieraden uit. Hierna verlieten de mannen het pand en stapten in een gereedstaande personenauto die geparkeerd stond op het Nieuwe Noord en verdween in de richting van het Breed. De auto waarin de mannen verdwenen werd vannacht met geweld gestolen in Amsterdam Noord. De eigenaar/bestuurder werd na de diefstal geboeid achter gelaten in het natuurgebied 't Twiske bij Zaanstad. Het betreft een grijze BMW, type 318 TDS. De auto is voorzien van het kenteken NB-XG-98. Eventuele getuigen van de overval worden verzocht contact op te nemen met de politie in Hoorn, telefoon 0900-8844.