Gemeente Den Haag

2002-11-26: College wijst Constant Rebecqueplein 20 aan als een culturele broedplaats


---

Het Haagse college van B & W heeft vandaag ingestemd met de commissiebrief Culturele Broedplaatsen. In deze brief wordt voorgesteld het voormalige Energiebedrijfspand aan de Constant Rebecqueplein nummer 20 beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van een culturele broedplaats.

Het college heeft in zijn programma 2002 -2006 opgenomen dat het van belang is dat kwetsbare en experimentele kunstvormen zich kunnen ontwikkelen en daarvoor een investeringsprogramma opgenomen. Op de begroting van OCW/Cultuur is voor de periode 2003 - 2006 structureel 0,1 miljoen euro per jaar extra beschikbaar voor de ontwikkeling van culturele broedplaatsen. Vanuit de Dienst Stedelijke Ontwikkeling wordt voor de periode 2003 - 2006 een bedrag van 0,96 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Culturele broedplaatsen worden gedefinieerd "als een complex van werk- en oefenruimten, al dan niet in combinatie met woonruimten, waar het de individuele kunstenaars en groepen mogelijk wordt gemaakt om onder de financiële en facilitaire condities en in een inspirerend klimaat kunst te produceren en te presenteren".
Het vinden van betaalbare woon- en werkruimte is voor Haagse kunstenaars niet gemakkelijk. De gemeente Den Haag wil daar graag aan meewerken en zoekt actief naar locaties. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat het voormalige pand van het energiebedrijf aan De Constant Rebecqeuplein geschikt lijkt voor de realisering van een culturele broedplaats. Het pand heeft een oppervlakte van 2800 vierkante meter en wordt momenteel tijdelijk beheerd door AD HOC in afwachting van een definitieve bestemming.
De financiële bijdrage van de gemeente is er op gericht de huur van de broedplaatsen laag te houden. De rol van de gemeente is stimulerend, ondersteunend en voorwaarde scheppend. Initiatieven tot een definitieve ontwikkeling van een culturele broedplaats moeten door kunstenaars en kunstinstellingen bij voorkeur in samenwerking met woningbouwcorporaties en beheerorganisaties zelf ontplooid worden.

Dinsdag 26 november om circa 14.15 brengen wethouder Engering van Cultuur en Financiën en wethouder Hilhorst van Ruimtelijke ordening, Stedelijke vernieuwing en Wonen een werkbezoek aan het pand aan de Constant Rebecqueplein 20.

last update: 26-11-2002 15:58:12 ;pag.: 17019; auteur: 616;cat.: