Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl


Persbericht
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Datum: 26 november 2002

Staatssecretaris Van Ardenne naar Burkina Faso

Staatssecretaris Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) brengt deze week een tweedaags bezoek aan Burkina Faso. Woensdag staat in het teken van de bilaterale ontwikkelingsrelatie die Nederland met dit land heeft. Op donderdag woont zij een EU-Afrika ministeriele conferentie bij.

Met Burkina Faso onderhoudt Nederland al ruin 25 jaar een bilaterale ontwikkelingsrelatie, die op gang kwam na een periode van ernstige droogte en daarmee gepaard gaande humanitaire nood in het Sahel-gebied. In de loop van de jaren is een samenwerking op diverse terreinen ontstaan varierend van landbouwontwikkeling, onderwijs, gezondheidszorg tot drinkwater en sanitatie, infrastructuur en milieu. De afgelopen jaren is afgesproken de samenwerking toe te spitsen op drie sectoren: rurale ontwikkeling, basisonderwijs en gezondheidszorg, waaronder aidsbestrijding. In 2001 vertegenwoordigde de hulp aan Burkina Faso een waarde van circa EUR 40 miljoen. Van Ardenne brengt bezoeken aan een aantal dorpen met activiteiten op het gebied van plattelandsontwikkeling, gezondheidszorg en onderwijs. Verder zal zij gesprekken voeren met premier Ernest Yonli en de Burkinese minister van Buitenlandse Zaken. Hierbij zal ook de onrustige situatie in buurland Ivoorkust, waar veel mensen met de Burkinese nationaliteit wonen, ter sprake komen.

Op donderdag woont zij een EU-Afrika ministeriele conferentie bij die in het teken staat van de Europees-Afrikaanse dialoog. Centraal hierbij staat de vraag in welke vorm die dialoog in de toekomst moet plaatsvinden en hoe de agenda wordt bepaald. Verder behelst de agenda het aannemen van een actieplan over mensenhandel (met name vrouwen en kinderen) en een verklaring over terrorisme.
Behalve voor het helpen stimuleren van een politieke dialoog met Afrika zal Van Ardenne ook gesprekken voeren met een aantal Afrikaanse delegaties.
De politieke dialoog met Afrika staat volgend jaar april in Lissabon centraal op de EU-Afrika top.

Nadere informatie: Directie Voorlichting en Communicatie Buitenlandse Zaken, Yvonne van Hees, tel. 070-3484167 of 06-53180757

26 nov 02 16:15