Provincie Drenthe

GS besluiten van 26 november 2002

Assen, 26 november 2002
Persberichtnummer 02-125



Statenfracties krijgen recht op inhoudelijke ondersteuning De statenfracties kunnen met ingang van 20 maart 2003 kosten declareren die ze maken voor het inhuren van beleidsinhoudelijke expertise en ondersteuning. Dat stelt het college van gedeputeerde staten op verzoek van werkgroep Drenthe Duaal voor aan provinciale staten. Het maximale budget is afhankelijk van het zetelaantal van de fracties.
Reden voor deze wijziging in de Regeling vergoeding statenfracties is de invoering van het dualisme na de statenverkiezingen. De werkgroep is van mening dat er naast de administratieve ondersteuning bij de statenfracties ook behoefte bestaat aan beleidsinhoudelijke ondersteuning. Het dualistische stelsel zal kwantitatief en kwalitatief meer inbreng vragen van de statenfracties. Zij krijgen naast een kaderstellende taak ook een duidelijk controlerende taak, die soms zal vragen om specialistische kennis.
De budgetten zijn gebaseerd op het gemiddelde uursalaris van een beleidsadviseur. Tegen dat tarief kunnen de fracties met vier of minder leden maximaal voor 6 uur per week een adviseur inschakelen. Voor de grotere fracties komt daar per lid tot een maximum van dertien wekelijks een uur bij. De berekeningsmethode is gebaseerd op de huidige verdeelsleutel voor fractievergoeding.
Voor de regeling is in 2003 ongeveer 70.000 euro beschikbaar. In de navolgende héle jaren komt het geïndexeerde budget op ruim 86.000 euro.

Vestiging composteerbedrijf nabij Havelte
Nabij Havelte mag zich een composteerbedrijf vestigen. GS hebben het bestemmingsplan hiervoor goedgekeurd. Het bedrijf heeft als hoofdactiviteit het composteren van groenafval. Daarnaast kan de gemeente Westerveld vrijstelling verlenen voor het composteren van meststoffen en het versnipperen van bomen. Voorwaarde is dat het een ondergeschikte nevenactiviteit betreft. Het bedrijf zal worden gevestigd aan de Oeveraseweg, aansluitend aan bedrijventerrein 'De Oeveraseweg'. Havelte is in het Provinciaal Omgevingsplan aangemerkt als hoofdkern waarbij de vestiging van kleinschalige lokale bedrijvigheid is toegestaan. GS zijn van mening dat het bedrijf in een lokale behoefte voorziet. Er komen namelijk aanzienlijke hoeveelheden groen afval vrij door beheer en onderhoud van de twee nationale parken in de gemeente Westerveld. Ook de gemeente Westerveld en het Waterschap Reest en Wieden hebben regelmatig veel groenafval, die zij aan willen bieden bij dit composteerbedrijf. GS vinden bovendien de noodzakelijke bebouwing kleinschalig. Het relatieve grote terreinoppervlakte van 2,8 hectare is nodig voor de uit te voeren werkzaamheden. GS vinden de keuze voor deze locatie geschikt, omdat er ruime afstand zit tussen het bedrijf en nabijgelegen woningen. Voor het voorkomen van geur- en geluidshinder zijn adequate maatregelen opgenomen in de milieuvergunning.

Geen nieuw paardensportcentrum in Zweeloo
Er komt geen nieuw paardensportcentrum aan de Schapendijk in Zweeloo. GS vinden de onderbouwing voor de plannen onvoldoende. Bovendien is het op meerdere punten in strijd met het Provinciaal Omgevingsplan (POP). Zo staat het POP verdere bebouwing in het buitengebied niet toe, tenzij er een functionele relatie is met het buitengebied. De hoofdactiviteiten van het nieuwe sportcentrum hebben die relatie niet, aldus GS. Het paardensportcentrum zou, naast het fokken en africhten van paarden, voornamelijk plaats moeten bieden aan een manege met stalling van pensionpaarden, de verkoop van ruitersportartikelen en een minicamping. Dit zijn in hoofdzaak recreatieve activiteiten. Maneges dienen zich bovendien te vestigen in voormalige agrarische bedrijven. Deze manage wordt echter nieuw gebouwd. Aan de Schapendijk is verder al een manege met minicamping gevestigd. De verkoop van ruitersportartikelen bij maneges is eveneens op basis van het POP verboden.

Staten beslissen over bescherming weidevogels Zuidwest-Drenthe Uit onderzoek blijkt dat er twee alternatieven overblijven om de weidevogels in Zuidwest- Drenthe te beschermen. Dit schrijven GS in een brief aan de Staten. Provinciale Staten hadden gevraagd om alle mogelijkheden die er zijn om weidevogels in het gebied te behouden te onderzoeken. Het gaat daarbij met name om de grutto en wulp. De staten mogen nu zelf beslissen welke variant wordt ingezet. Dat het niet goed gaat met de grutto, daarover bestaat geen twijfel. In veel gebieden loopt het aantal grutto's snel terug. Gedeputeerde Edelenbosch is daarom zeer positief over de samenwerking tussen agrarische ondernemers en weidevogelbeschermers in het gebied die al jaren de weidevogels in het gebied beschermen en nu met dit initiatief zijn gekomen.
In een brief beschrijven GS de mogelijke alternatieven: agrarisch natuurbeheer met een ruime jas voor weidevogels en flexibel weidevogelbeheer. Agrarisch natuurbeheer is mogelijk binnen daarvoor aangewezen gebieden. Momenteel is het gebied nog niet begrensd en daarom ook nog niet opgenomen in het Integraal Gebiedsplan voor natuur- en landschapsdoelen in Drenthe. De provincie heeft aangegeven de eenmalige kosten van 13.500 euro voor een overbruggingsjaar te willen financieren. Daardoor zou deze variant al in 2003 de weidevogels in het gebied kunnen beschermen. Begrenzing heeft geen planologische consequenties. De landbouwers en weidevogelwerkgroepen hebben te kennen gegeven dat een ruime jas begrenzing voor hen niet acceptabel is.
Flexibel weidevogelbeheer kost naar schatting in totaal 105.000 euro uit provinciale middelen. In het betreffende gebied in Zuidwest-Drenthe broeden jaarlijks ongeveer vier procent van het totaal aantal grutto's in Drenthe. GS stelt bij dit alternatief dat er gebieden in Drenthe zijn waarvan bij de inzet van dezelfde middelen een beter resultaat verwacht mag worden. De Drentse Staten mogen nu zelf een besluit nemen over de wijze waarop de grutto in Zuidwest-Drenthe het best beschermd wordt.

Agrarisch Samenwerkingsverband kan aan de slag
Op advies van de Leader Actie Groep in Zuidwest Drenthe hebben GS groen licht gegeven voor een Leaderproject. Het gaat om een plan van agrarisch samenwerkingsverband Het Hooge Wold, met daarin deelprojecten op het gebied van integrale milieuzorg, agrarisch natuurbeheer, energie, water, ondernemerschap en communicatie. Het agrarische initiatief past uitstekend in de doelstellingen van het Drents-Friese Leadergebied. Zo is sprake van versterking van natuur, bos en landschap, initiatieven ter verbreding van de landbouw en draagt het project bij aan economisch duurzame landbouw. Het Hooge Wold is een agrarisch samenwerkingsverband dat sinds eind 1999 in het gebied ten zuiden van Hoogeveen actief is. Het samenwerkingsverband houdt zich bezig met projecten op het gebied van milieu, ecologie en economie. Vanaf het begin van de samenwerking hebben 180 ondernemers zich beziggehouden met zeven projecten. Verhoudingsgewijs komt dit neer op ongeveer 40 procent van het totaal aantal agrarische ondernemers in het gebied.
De totale kosten bedragen bijna 850.000 euro waarvan ruim 150.000 euro wordt gefinancierd vanuit het Europese Leaderprogramma. Het project wordt eveneens voorgedragen voor de landelijke regeling Stimuleringsfonds Gebiedsgericht Beleid (SGB) in het Oude Diep en de Tijdelijke Subsidieregeling Plattelandsstructuurfonds. Aangezien hierover pas een besluit kan vallen in 2003 financiert de provincie een bedrag van 283.000 euro voor, zodat de NLTO het project kan opstarten.

Bodemsaneringsprogramma 2003
Ook in 2003 pakt de provincie Drenthe de sanering van vervuilde grond voortvarend voortgezet. De provincie zet hiermee het beleid van de afgelopen jaren voort. Gedeputeerde staten hebben vandaag het programma voor volgend jaar definitief vastgesteld. Hierin is een overzicht opgenomen van de verontreinigde locaties die bij de provincie bekend zijn en geeft het programma informatie over de provincie omgaat met bodemsaneringen in het stedelijke en landelijke gebied.
Naast provinciale saneringen staan ook de saneringsactiviteiten van andere overheden en particulieren vermeld. Het programma bevat een overzicht van alle locaties in Drenthe waar bodemonderzoeken (zullen) plaatsvinden en van de locaties waar saneringen starten of een vervolg krijgen. Tevens wordt de provinciale rol bij bodemsaneringen beschreven en gaat het programma in op het provinciale beleid in het stedelijk en landelijk gebied en het provinciaal beleid ten opzichte van bedrijven en branches. Het gehele programma is in te zien op de website van de provincie Drenthe, www.drenthe.nl.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl