GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 26 november 2002 17:42
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Protest Farah Karimi resulteert in ontmoeting met Kazachse mensenrechtenactivist

(26 november 2002)

Farah Karimi zal morgenmiddag op het tijdstip dat de Eerste en Tweede Kamer de president van Kazachstan ontvangen de heer Yevgeni Zhovtis ontmoeten.

Farah Karimi protesteert op deze manier tegen het bezoek van president Nazarbayev aan Nederland. In Kazachstan worden de mensenrechten ernstig geschonden. De persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting zijn zeer beperkt. In een open brief heeft Karimi daar aandacht voor gevraagd en laat zij weten dat Groenlinks geen bijeenkomst wil met Nazarbayev.

Uit het antwoord van minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) valt af te leiden dat het presidentieel bezoek is ingegeven door economische motieven.

Dhr. Zhovtis is directeur van het Kazakhstan International Bureau for Human Rights and Rule of Law (KIBHR). Deze organisatie monitort de mensenrechtensituatie in Kazachstan en poogt daar verbetering in aan te brengen. Onder druk van KIBHR zijn positieve ontwikkelingen en hervormingen gestart op het gebied van vrijheid van religieuze organisaties, wetgeving over NGO's en het makkelijker verkrijgen van uitreisvisa. Dhr. Zhovtis vraagt ook in het buitenland voortdurend aandacht voor de situatie in Kazachstan. Hij streeft naar verbetering van de democratie. Hiervoor ontving hij onder andere de 'Democracy and Civil Society Award' van de Europese Unie in 1998.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -