Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 26 november 2002

SO - 4788 Aanwijzing collectieve festiviteiten voor horeca-inrichtingen in 2003
In de APV is bepaald, dat het college van B&W voor horecabedrijven jaarlijks een aantal collectieve ontheffingen kan verlenen ten aanzien van de geluidsnormen van het Besluit Horeca-Sport- en Recreatie-inrichtingen Wet Milieubeheer. Tijdens deze ontheffingsdagen hoeft men niet te voldoen aan deze geluidsnormen, maar er is wel bepaald dat overmatige hinder moet worden voorkomen. Er is sprake van overmatige hinder, als meer dan 20 dB(A) (muziek)geluid wordt geproduceerd boven de algemeen geldende geluidsnorm voor de horeca-inrichting.
Voor 2003 zijn de volgende dagen door het college aangewezen : 28 februari 2003 t/m 4 maart 2003 (carnavalsdagen van vrijdag t/m dinsdag)
30 april 2003 (koninginnedag)
31 december 2003 (oudjaarsdag)

WWS - 25125 Beschikbaarstelling van een gemeentesubsidie t.b.v. het spectakelstuk "mijn naam" bij de Sigranogroeve
Het college van B&W heeft besloten aan het bestuur van de stichting Bijzondere Euregionale Culturele Evenementen een subsidie toe te kennen van 50.000,= ten behoeve van de organisatie van het spektakelstuk Mijn naam in 2003 bij de Sigranogroeve. Mijn naam is een geromantiseerd en gedramatiseerd verhaal over een mijnramp. Het is een theatervoorstelling, bestaande uit muziek, toneel, dans en zang waarin een aantal culturele disciplines en verenigingen uit Parkstad Limburg samenwerken.
Het verhaal wordt gespeeld op pontons op het water van de Sigranogroeve en elke uitvoering wordt afgesloten met een spetterend vuurwerk.Mede door de participatie van de international bekende groep Tour des Sites uit Brussel (B), die zal zorgdragen voor geluid, de kunstzinnige verlichting c.q. aanstraling van de omgeving en het vuurwerk, zal de act een zeer bijzonder karakter hebben. De 10 uitvoeringen zullen worden gehouden in de periode 17 mei 2003 tot en met 1 juni 2003. In overleg met de politie wordt een draaiboek veiligheid opgesteld.

WWS - 24309 Vastelling Kadernota Integraal Jeugdbeleid Heerlen B&W heeft de Kadernota Integraal Jeugdbeleid Heerlen vastgesteld. In deze nota wordt het bestaande jeugdbeleid samengebracht in één kader en wordt een impuls gegeven aan het jeugdbeleid in de toekomst. Daarbij komen tevens de verantwoordelijkheden van de diverse partners en de gemeente aan de orde. Geïnvesteerd zal worden in het meetbaar maken van het beleid, zodat de effecten ervan zichtbaar worden. Na vier jaar wordt een vervolgkadernota opgesteld, zodat structuur en continuïteit verzekerd zijn.

Er is een aantal doelstellingen in de nota opgenomen:
1. Schets van de ambities van het jeugdbeleid; Het jeugdbeleid heeft een grote betekenis voor de sociale samenhang in de maatschappij. Een samenhangend beleid zal bijdragen aan het vergroten van de veiligheid, levendigheid en aantrekkelijkheid van de stad. Het beleid is niet alleen bedoeld voor probleemveroorzakende jeugd, maar voor alle Heerlense jongeren.

2. Keuze voor strategische doelstellingen, waaraan met voorrang gewerkt wordt;
Integraal jeugdbeleid is gericht op het scheppen van een klimaat, waarin de jeugd zich thuis voelt en gekend voelt. Gestreefd wordt naar een evenwichtige emotionele ontwikkeling en naar maatschappelijke-, zorg- en economische zelfstandigheid. Om dit te realiseren wordt bij de uitvoering van het beleid de nadruk gelegd op preventie, afstemming, perspectief, accommodatieverbetering en participatie.
3. instellen van een gemeentelijk platform voor gestructureerd overleg over het jeugdbeleid.

WWS 25138 Bijgestelde financiële doorkijk uitvoering Wet voorzieningen gehandicapten en verdere toelichting op voorstellen zoals aan de orde geweest in de collegevergadering van 29-10-2002 (WWS/2002/23076 en 23060).
Uitvoeringsbeleid Wet voorzieningen gehandicapten.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de financiële tegemoetkoming voor de reizigersbijdrage binnen ReisNet Parkstad Limburg te verhogen van 207,10 naar 234,35 per jaar, bij een volledige vervoersvoorziening. Daarmee kunnen mensen in 2003 gemiddeld evenveel ritten rijden als in het kalenderjaar 2002 het geval is. De verhoging is nodig om de tariefstijging van de reizigersbijdragen te compenseren. De tegemoetkoming wordt per kwartaal uitgekeerd, de eerstvolgende betaling kan rond de jaarwisseling tegemoet gezien worden.

Verder heeft het college besloten om terug te komen op het eerder ingenomen standpunt om de financiële bijdrage voor 2003 aan te passen aan de daadwerkelijke bestedingen binnen ReisNet Parkstad Limburg. Dat betekent dat elke Wvg-geïndiceerde het volledige van toepassing zijnde bedrag krijgt toegekend en geen rekening gehouden wordt met geld dat niet gebruikt is in het vervoersysteem. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van velen om de keuze te hebben de financiële vergoeding op eigen wijze aan te wenden ten behoeve van mobiliteit.

AZ - 24525 Aanwijzen gemeentehuis
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de Oranjerie in de historische tuin van kasteel Terworm als huwelijkslocatie in gebruik te nemen. Het college stelt de raad dan ook voor om de Oranjerie formeel aan te wijzen als huis der gemeente. Daarmee wordt het mogelijk huwelijken te voltrekken in de Oranjerie. De historische tuin en de daarin gelegen Oranjerie zijn, in een samenwerkingsverband tussen de gemeente Heerlen, Van der Valk en de Vereniging Natuurmonumenten, in oude luister hersteld. De partijen hebben besloten dat de tuin openbaar zal zijn en toegankelijk voor alle burgers. De Oranjerie, het kasteel en het natuurgebied Terworm hebben een geweldige uitstraling en ambiance. Het college is dan ook van mening dat het gaat om een unieke locatie. De gemeente Heerlen biedt haar burgers daarmee een diversiteit aan top trouwlocaties: het voorname Raadhuis, het statige kasteel Hoensbroek en de romantische Oranjerie.
Naar verwachting zullen in het voorjaar van 2003 de eerste huwelijken kunnen worden gesloten.

Gemeente Heerlen, 26 november 2002
Afdeling Communicatie
Maureen Bisscheroux, tel. (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl