Provincie Zuid-Holland

Persbericht

26-11-2002
Omlegging Stougjesdijk stapje dichterbij

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) gaan Provinciale Staten vragen het Planstudiebesluit te nemen zodat zij verder kunnen met de uitwerking van een omlegging Stougjesdijk. Dat schrijven zij in een brief aan de bewoners van de Stougjesdijk.
GS hebben ingestemd met de Informatienota over de Stougjesdijk in de gemeente Oud-Beijerland. Deze informatienota is het resultaat van de verkeerskundige én de ruimtelijke verkenning naar de leefbaarheidproblemen veroorzaakt door het verkeer op de Stougjesdijk.

Op basis van deze informatienota willen GS dat Provinciale Staten (PS) het Planstudiebesluit nemen, zodat een omlegging Stougjesdijk verder kan worden uitgewerkt door provincie in samenwerking met de gemeente Oud-Beijerland.

In september 2002 is de verkeerskundige verkenning al besproken in de Statencommissie 'Zuid'. Uit die gedetailleerde verkeerskundige analyse volgde de conclusie, dat een omlegging Stougjesdijk verkeerskundig gezien de voorkeursoplossing is om de huidige problematiek op de Stougjesdijk op te lossen.

verstedelijking
Door realisatie van een omlegging Stougjesdijk zal de neiging om het gebied tussen de bestaande en omgelegde Stougjesdijk met nieuwe functies op te vullen, toenemen. Echter, het is voor de provincie geen automatisme dat een omlegging ook verstedelijking inhoudt. De afgelopen maanden is gestudeerd op een ruimtelijke inpassing cq. onderbouwing van een omlegging Stougjesdijk. In het geval Stougjesdijk lijkt het logisch eventuele verstedelijking juist los te koppelen van de aanleg van infrastructuur. Dit vanwege het huidige ruimtelijke beleid, zoals dat is vastgelegd in het streekplan Zuid-Holland Zuid. Maar ook omdat uit een financieel-economische verkenning, uitgevoerd door de gemeente Oud-Beijerland, blijkt dat een bijdrage uit de exploitatie van het gebied in de kosten van de aanleg van de omlegging niet aannemelijk is. Voor de financiering van de aanleg is het dus niet van belang.

Daarom stellen GS dat het onjuist is om het ruimtelijke vraagstuk te koppelen aan een "incident" in de vorm van een omlegging. Een eventuele invulling cq. verstedelijking van het gebied tussen de bestaande en omgelegde Stougjesdijk, betekent een wijziging van bestaand ruimtelijke beleid die een streekplanherziening vereist. In dat kader hoort dan ook de discussie thuis over een eventuele ruimtelijke invulling van het gebied.

Omlegging
Voor nu wordt allereerst ingezet op een omlegging Stougjesdijk temeer dat daar nu is vastgesteld, dat het huidige streekplan de ruimte biedt om de omlegging zonder streekplanherziening te realiseren. Bij een besluit tot aanleg kan deze dus snel(ler) worden gerealiseerd zonder een discussie over een ruimtelijke invulling.
Overigens geeft de ingezette "marsroute" nog geen garantie op een snelle aanleg. Daarom wordt ook verder gewerkt aan maatregelen voor de korte termijn. Zo is onlangs de maximumsnelheid op de dijk teruggebracht van 60 km/u naar 50 km/u.

Procedure
Van een idee tot daadwerkelijke realisatie van een infrastructureel project, zoals een omlegging Stougjesdijk, is in een provinciale procedure vastgelegd. Deze systematiek is opgedeeld in een aantal beslismomenten die weer onderdeel zijn van bepaalde projectfasen. Om boven aan de trap te komen is het nodig alle treden te nemen. Met het planstudiebesluit wordt de zogeheten verkenningenfase afgesloten. En start de volgende fase, namelijk de planstudiefase. In deze planstudiefase wordt een m.e.r.- procedure doorlopen en wordt een definitief tracé gekozen, ook wordt een voorlopig ontwerp gemaakt.

Hiernaast moet bedacht worden, dat met een planstudiebesluit wel weer een stap wordt genomen, maar dat financiële dekking van een omlegging Stougjesdijk nog niet is geregeld.

Aan het eind van de planstudiefase, als er meer duidelijkheid is over de projectkosten en de dekking ervan, kan het project financieel worden ingepast. Na het planstudiebesluit gaan provincie en gemeente samen het project uitwerken, het besluit is een noodzakelijke stap richting uitvoering.