Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
KAB. 2002/9675
datum
26-11-2002

onderwerp
Kamervragen van het lid Geluk (VVD) over de verhoging van de BTW op sierteeltproducten in Duitsland
TRC 2002/9466

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de door het lid Geluk gestelde vragen over de verhoging van de BTW op sierteeltproducten in Duitsland.

datum
26-11-2002

kenmerk
KAB. 2002/9675

bijlage

1
Ja.

2
Uit een Quick Scan van het Landbouw Economisch Instituut blijkt dat naar verwachting op lange termijn de export van bloemen en planten naar Duitsland zal afnemen met ca. 60-85 miljoen euro. Dit komt overeen met een daling van ca. 5 % van de exportwaarde van bloemen en planten naar Duitsland en met 1,5 à 2 % van de productiewaarde van bloemen en planten in Nederland. De werkgelegenheid in de Nederlandse sierteeltsector en de groothandel zou hierdoor naar verwachting afnemen met 700 tot 975 arbeidsplaatsen. Voor de toeleverende industrie wordt een verlies van 70 tot 100 arbeidsplaatsen geraamd. Mogelijk kan de export van bloemen en planten naar andere landen dan Duitsland enigszins toenemen.

3 en 4
Mijn ambtgenoot in Duitsland heb ik schriftelijk laten weten dat ik het voornemen van de Duitse regering om het BTW-tarief op bloemen en planten te verhogen betreur. Ik heb daarbij te kennen gegeven op korte termijn meer gedetailleerd op dit onderwerp te willen ingaan, bijvoorbeeld en marge van de Landbouw- en Visserijraad.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Geluk (VVD) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de verhoging van de BTW op sierteeltproducten in Duitsland. (Ingezonden 5 november 2002)

1
Heeft u kennis genomen van het feit dat in het Duitse regeerakkoord wordt aangedrongen op een onderzoeksvoorstel voor verhoging van de BTW op onder meer bloemen en planten? 1

2
Kunt u aangeven wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse sierteeltsector met het aanliggend complex, zoals bijvoorbeeld de transportbedrijven, als dit voornemen wordt doorgevoerd?

3
Heeft u hierover contact opgenomen met uw ambtsgenoot in Duitsland? Zo nee, bent u van plan dit te doen? Zo ja, wat was hiervan het resultaat?

4
Wat bent u verder voornemens te doen om de Duitse regering van dit plan af te helpen?

1 Vakblad voor de Bloemisterij, 1 november jl.

up Reageren
Homepage

---