Keuringsdienst van Waren

Nieuws

In 2001 minder dierproeven

Datum: 27-11-02

Het aantal dierproeven in Nederland is in 2001 gedaald. Dat blijkt uit het jaarverslag van de sectie dierproeven van de Keuringsdienst van Waren (VWA/KvW). In totaal zijn 714.449 dierproeven geregistreerd waarbij 692.045 proefdieren werden ingezet. Dat is 4 procent minder dan in 2000.

Bijna de helft (46 procent) van de dierproeven in 2001 is verricht ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld de oorzaak en behandeling van ziekten bij de mens, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Voor onderzoek ten behoeve van de ontwikkeling, productie of ijking van sera, vaccins, geneesmiddelen en medische of veterinaire producten is 43 procent van het totaal aantal dierproeven verricht. Tweederde van het aantal dierproeven werd verricht op muizen en ratten. Bijna één derde van de muizen was genetisch gemodificeerd. Ondanks het feit dat dierproeven op kippen met 20 procent zijn gedaald, neemt deze diersoort de derde plaats in op de ranglijst van meest gebruikte proefdieren.

Inspecties
In 2000 zijn door de KvW 289 inspecties uitgevoerd, waarvan ongeveer de helft onaangekondigd. Er zijn 19 schriftelijke waarschuwingen gegeven voor omissies die meestal administratief van aard waren.

Dierexperimentencommissies
In de Wet op de dierproeven staat dat een voorgenomen dierproef moet worden getoetst door een erkende Dierexperimentencommissie. Uit de jaarverslagen van deze commissies bleek dat aan 16% van de adviezen van de Dierexperimentencommissies voorwaarden werden verbonden of onderzoeksplannen moesten worden aangepast.

Lees het volledige rapport (pdf, 1.017kb)

foto: parkiet