Belgacom

27 november 2002

Belgacom wint e-HRM Award 2002

Sinds drie jaar organiseert HRM Net, een website over & voor innovatief en web enabled personeelsmanagement, een wedstrijd voor bedrijven en instellingen die hun personeelszaken in grote mate elektronisch beheren. HRM Net heeft op 15 november Belgacom uitgeroepen als winnaar voor 2002. Het werd geselecteerd uit negen kandidaten. Een belangrijk element voor de jury was de grote doeltreffendheid die zich vertaalt in verhoogde interne tevredenheid en kostenreductie.

Sinds begin 2002 is een belangrijk gedeelte van het HR-beleid bij Belgacom elektronisch. Meer dan de helft van de vragen van werknemers i.v.m. personeelsbeleid kunnen op een eenvoudige wijze door de medewerker zelf worden opgelost, zonder tussenkomst van een collega van de personeelsdienst. HR kan zich aldus volledig toeleggen op dienstverlening waar een persoonlijk contact wel nodig is.

Er zijn verschillende onderdelen op het e-HR intranet van Belgacom:

Persoonlijke informatie en administratie
De medewerkers hebben toegang tot hun eigen, persoonlijke informatie (evaluatie, bepaling van de objectieven, salarisgegevens, vakantiedagen, ....). Voor kleine administratieve verrichtingen, zoals bijvoorbeeld het doorvoeren van een adreswijziging, hoeft men geen beroep te doen op een tussenpersoon of de personeelsdienst. Elke medewerker kan die simpelweg zelf doorvoeren.

Training
Via haar intranet biedt Belgacom keuze uit een groot aantal cursussen waarvoor de werknemer zich online kan inschrijven. Ook worden heel wat zelfstudiepakketten aangeboden via e-learning.

Werving, selectie en loopbaanontwikkeling
Elke week verschijnt een geactualiseerde lijst van vacatures op het Intranet van Belgacom. Indien medewerkers geïnteresseerd zijn in een bepaalde functie kunnen zij online solliciteren zonder de omweg van formulieren. De medewerker heeft de mogelijkheid om zijn CV te actualiseren, zodat het bedrijf voortdurend beschikt over de juiste informatie. Ook kan hij online advies krijgen over zijn loopbaanmogelijkheden.

Praktische verrichtingen
Het aanvragen van een vertaling, het reserveren van parkeerplaatsen voor bezoekers, het bestellen van materiaal,... Dit alles gebeurt via het intranet, zonder tussenkomst van een derde.

De jury bekroonde Belgacom "omwille van de veelheid aan projecten en de kwaliteit van het ingediende dossier". Vooral de planmatige aanpak en de gebleken doeltreffendheid waren voor HRM Net de belangrijkste redenen om de Award aan Belgacom toe te kennen. Concrete gevolgen van dit beleid zijn een belangrijke kostenreductie, meer efficiëntie en bijgevolg een aanzienlijk grotere interne klantentevredenheid.