Nederlandse Taalunie

Den Haag, 27 november 2002

Persbericht

Taalunie Onderwijsprijs 2003 niet toegekend

De Nederlandse Taalunie heeft op advies van de jury besloten de Taalunie Onderwijsprijs 2003 niet toe te kennen.

De bedoeling van de Taalunie Onderwijsprijs is projecten voor het voetlicht te brengen die vernieuwend zijn, overdraagbaar zijn op andere scholen en een structurele impact hebben op het reguliere onderwijs Nederlands binnen een school. De jury was van mening dat de twintig ingezonden projecten voor het basisonderwijs interessant zijn, maar dat ze niet voldoende tegemoet komen aan de combinatie van de specifieke criteria die gesteld worden in het reglement van de Taalunie Onderwijsprijs. De combinatie van innovativiteit, overdraagbaarheid en het blijvende karakter van de projecten was volgens de jury te weinig terug te vinden in de ingediende dossiers.

Het reglement, en meer informatie over de prijs, is te vinden op www.taalunie.org/onderwijsprijs.

De jury heeft de Taalunie geadviseerd de prijs niet toe te kennen, en de Taalunie heeft dit advies overgenomen. De beslissing zegt niets over de kwaliteiten van de ingediende projecten.

Zoals ook bij de Taalunie Onderwijsprijs in 2000 viel het de jury op dat veel van de twintig ingediende projecten zich richten op leesbevordering. Maar ook NT2 krijgt grote aandacht en veel van de projecten hebben een belangrijk welzijnsaspect. Er was een evenwicht in het aantal Nederlandse en Vlaamse inzendingen.

De jury is unaniem van mening dat in het veld van het onderwijs van en in het Nederlands heel veel goeds gebeurt en dat er wel degelijk vernieuwende projecten worden opgezet die breed gedragen worden en overdraagbaar zijn op andere scholen. Blijkbaar slaagt de Taalunie er vooralsnog onvoldoende in die initiatiefnemers te bereiken. Vandaar dat de Nederlandse Taalunie zich zal beraden op een meer pro-actieve benadering om scholen op te roepen in te dienen voor de prijs.

De Taalunie Onderwijsprijs is een jaarlijkse prijs voor projecten of scholen die zich op een innovatieve en doeltreffende wijze onderscheiden op het gebied van onderwijs in en van de Nederlandse taal. De prijs wordt afwisselend uitgereikt aan scholen voor het basisonderwijs en scholen voor voortgezet/secundair onderwijs. Tot 1 november 2003 kunnen scholen voor voortgezet/secundair onderwijs indienen.

Voor vragen omtrent dit persbericht kunt u contact opnemen met het Algemeen Secretariaat van de Nederlandse Taalunie, op het nummer + 31 (0)70 346 95 48.
Voor meer informatie over de Nederlandse Taalunie: www.taalunie.org Voor meer informatie over de Taalunie Onderwijsprijs: http://www.taalunie.org/onderwijsprijs


---

© Nederlandse Taalunie