Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nieuwe route nachtvluchten nu schorsen (26/11/02)

Het paars-groen geknoei inzake de nachtvluchten neemt duizelingwekkende proporties aan. Alle paars-groene partijen beslisten op het Overlegcomité van 20 september unaniem tot de concentratie van opstijgende nachtvluchten boven Machelen, Diegem, Vilvoorde, Grimbergen en Meise zónder rekening te houden met o.a. de bijkomende hinder voor diegenen die reeds lijden onder de lawaaioverlast of met een verhoging van het aantal slachtoffers ervan. Nu het protest aangroeit zijn VLD, SP.A, Agalev en Spirit plots grote tegenstanders van het akkoord dat ze zelf goedkeurden. Maar wanneer de N-VA in de Kamer een motie voorlegt om de beslissing onmiddellijk te schorsen, wordt deze verworpen door diezelfde Vlaamse partijen.

Nu zetten ook Verhofstadt en Dewael een hoge borst op tegen het eigen geknoei. Maar nog voor er bijkomende metingen plaats hebben gehad, geeft minister Durant al te kennen dat ze geen komma wil veranderen aan het bestaande akkoord.

De N-VA eist dat de Vlaamse meerderheidspartijen eindelijk de daad bij het woord voegen en de onmiddellijke schorsing eisen van het akkoord over de concentratie van de nachtvluchten.

Voor de N-VA moet er minstens een onmiddellijk uitstel komen van de nieuwe vliegrouteprocedure. Het isolatieprogramma gaat pas van start in 2004 en de minister kan geen enkele garantie bieden inzake de toepassing van het Koninklijk Besluit tot verbod op vliegtuigen uitgerust met de zogenaamde Hushkits.

Voor de N-VA dient de regering ingrijpend werk te maken van een gevoelige afname van de geluidsoverlast over heel Vlaams-Brabant én Brussel. Daarenboven kan het niet dat alle geluidshinder wordt afgeleid naar enkele Vlaams-Brabantse gemeenten, terwijl de kiezers van Durant in het Brussels gewest volledig uit de wind wordt gezet. Franstalige politici pronken met de Brussels Airport op grondgebied van het Vlaams gewest maar aanvaarden enkel de baten en verwerpen de lasten.

Auteur:
Frieda Brepoels, fractievoorzitter Kamer, Geert Bourgeois, alg. voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---