Gemeente Breda

Persberichten

27-11-2002

College opent woondebat

Met de presentatie van het
Werkdocument Perspectief Wonen en de woningmarktmonitor Feiten en Ontwikkelingen 2002 geeft het college de aanzet voor het woondebat. In de nota Maatwerk Wonen, die vorig jaar is vastgesteld, heeft de gemeente Breda haar ambitie voor het wonen in Breda uitgesproken. Deze ambitie is meer keuzevrijheid voor alle huishoudens door het verruimen van de woningmarkt.

(Foto: Gemeente Breda)

Het is de bedoeling dat in de nota Perspectief Wonen deze ambitie wordt vertaald in meetbare doelen. De nota geeft aan hoe het college tot deze meetbare doelen wil komen: in debat met de gemeenteraad en met partijen op de Bredase woningmarkt. In het Werkdocument Perspectief Wonen komt het college met een voorstel voor ontwikkelingsrichtingen voor elk van de woongebieden en buurten in Breda.

Uitgangspunt voor het college is de actuele situatie op de woningmarkt. Feiten en Ontwikkelingen 2002 brengt deze in beeld. Feiten en Ontwikkelingen geeft jaarlijks een overzicht van de resultaten van het verhuisonderzoek, onderzoek naar de ingeschreven woningzoekenden bij de woningcorporaties en de resultaten van de burgerenquête. Dit jaar tonen deze onderzoeken aan dat de spanning op de woningmarkt nog steeds aanwezig is, zij het minder in de koop-, en meer in de huursector dan in voorgaande jaren. Er is vooral een tekort aan middeldure huurwoningen. Daarnaast is er in alle prijscategorieën nog steeds een tekort aan voor ouderen geschikte woningen.

Over het Werkdocument Perspectief Wonen en Feiten en Ontwikkelingen 2002 wordt op 10 december aanstaande gediscussieerd in de Raadscommissie SOVV. Na de bespreking in de Raad, wordt het debat voortgezet aan de Woontafel. De Woontafel is een overlegvorm waar, naast de gemeente Breda, alle partijen op de Bredase woningmarkt zijn vertegenwoordigd. Het werkdocument Perspectief wonen, dat nu is gepubliceerd, vormt de opmaat naar de definitieve nota, die in maart/ april 2003 verschijnt.

Breda, 27 november 2002

Noot voor de reactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan van Wezel, afdeling ROSV, dienst Ruimtelijke ontwikkeling, Milieu en Economische Zaken, telefoon (076) 529 39 10.