Gemeente Breda

Persberichten

27-11-2002

Gemeente geeft 11,2 miljoen voor onderwijshuisvesting in 2003

Voor nieuwbouw, uitbreiding of aanpassing
van schoolgebouwen wil de gemeente Breda voor komend jaar ruim 11,2 miljoen euro beschikbaar stellen. Bovendien is bijna 1,5 miljoen euro voor onderhoudswerkzaamheden en ruim 160.000 euro voor huurvergoedingen begroot.

Dat staat in het huisvestingsprogramma waarmee het college van burgemeester en wethouders deze week instemde. De commissie SAW buigt zich op 11 december over het voorstel. Op 19 december volgt behandeling in de gemeenteraad.

Als de gemeenteraad instemt met het voorstel, is er in 2003 geld beschikbaar voor uitbreiding en aanpassingen van de scholen Dirk van Veen, Zandberg, Petrus en Paulus, Toermalijn, Spreekhoorn, Liduina, Christoffel, Praktijkschool, Mencia de Mendoza en de Brede School in Noord-West. Bovendien kunnen bij de scholen Griffioen en Burgst schoolwoningen worden gebouwd.
Een aantal andere scholen krijgt voorbereidingskrediet. Daarmee kan het schoolbestuur of de gemeente in het jaar 2003 de (verdere) bouwvoorbereiding voor een toekomstige nieuwbouw of uitbreiding uitvoeren. Het gaat onder andere om de Teteringse scholen Helder Camara, Springplank en Wegwijzer, de basisschool Burgst, de Brede School in Noord-Oost en het Onze Lieve Vrouwe Lyceum. Een aantal scholen krijgt daarnaast een vergoeding voor de huur van extra ruimte totdat de definitieve uitbreiding gereed is.

De gemeente heeft een aantal aanvragen voor het jaar 2003 niet gehonoreerd vanwege het stadium van de planontwikkeling en onduidelijkheid over het nodige bouwbudget of omdat verder onderzoek nodig is naar de huisvesting van de school. Daarnaast staat de gemeente op het standpunt, dat de beoordeling van een aantal gevraagde voorzieningen pas kan gebeuren in het kader van het op te stellen meerjarenplan voor de scholenhuisvesting. Tenslotte zijn verzoeken van scholen afgewezen, omdat al voldoende lokalen beschikbaar zijn.

De gemeente Breda heeft voor de jaren 2003 2006 totaal 54 miljoen euro beschikbaar gesteld voor investeringen in onderwijshuisvesting. Het nu opgenomen bedrag wordt hierop in mindering gebracht. De besteding van het resterende budget zal gebeuren op basis van het genoemde meerjarenplan.

Breda, 27 november 2002