CNV VAKCENTRALE

CNV uit op scherper najaarsakkoord

Algemeen Bestuur wil pijnpunten uit de weg hebben voor bereiken consensus

Het algemeen bestuur van het Christelijk Nationaal Vakverbond vindt het huidige voorstel van het kabinet als opmaat voor het najaarsoverleg op 28 november onvoldoende. De christelijke bonden vallen over het uitgeklede spaarloon, het handhaven van de partnertoets bij een IOAW-uitkering, en het anti-cumulatiebeding bij WW-uitkeringen. Verder wil het algemeen bestuur van de vakcentrale glasharde garanties van de politieke partijen dat zij een eventueel najaarsakkoord integraal overnemen in een nieuw op te stellen regeerakkoord.

Met grote tegenzin - vanwege alle tekortkomingen in het voorstel tot dusver - heeft het AB maandagmiddag besloten om door te onderhandelen tot aan, en op 28 november. Als er vóór 28 november niet duidelijk is dat er meer licht zit in bepaalde kabinetstandpunten, zoals afgelopen weekeinde geformuleerd, dan heeft verder onderhandelen op 28 november geen zin, zo luidt het oordeel van het CNV. Voor die datum geeft het AB daarom pas haar definitieve oordeel.

'Het AB heeft mij hiermee de opdracht gegeven om een ultieme poging te wagen om de gesprekken over een breed voorstellenpakket, dus inclusief het WAO-hoofdstuk gaande te houden', stelt CNV-voorzitter Doekle Terpstra. 'Dat ik verder mag praten met 'Den Haag' is echt een kwestie van met de hakken over de sloot. Het mandaat van mijn eigen bestuur is flinterdun. Tegelijkertijd is het juist dat brede pakket waarin onderdelen zitten die te kort door de bocht gaan. Dat voorstel wil de partnertoets handhaven, wij niet. De spaarloonregeling van Hoogervorst is op dit moment weinig meer dan een sigaar uit eigen doos. De financiering uit lastenverlichting acht het bestuur ontoelaatbaar.' Het Witteveenkader moet ook op de langere termijn - langer dan de een jaar die het kabinet suggereert - blijven gehandhaafd. Tot slot moet het voorstel om in de WW een anti-cumulatiebeding op te nemen (op afvloeiïngsregelingen) van tafel.

Voor nadere informatie
Doekle Terpstra (voorzitter): 06 - 51 33 56 71 Wouter de Jong (persvoorlichter): 06 - 53 19 22 66

11 nov 02 17:16