Anti Racisme Informatie Centrum

Lezing & discussie: Nederlanders en "hun" koloniën Bibliotheektheater,
Hoogstraat 110
Rotterdam

Op donderdag 28 -11 om 20.00 uur presenteert het Bibliotheektheater een programma over de geschiedenis van de Nederlandse koloniën. Het programma bestaat uit twee lezingen met aansluitend discussie. Sprekers zijn Hugo s' Jacob en Susan Legêne. Deelnemers in het discussiepanel zijn Frank Dragtenstein, Ron Habiboe (o.v.) met Silvia Pessireron als gespreksleider. De avond wordt georganiseerd door Bibliotheek Rotterdam i.s.m. de Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst.

Nederlanders hebben zich in de loop der eeuwen op vele plaatsen in de wereld gevestigd. Wat bezielde hen? Hoe gaan Nederlanders om met de zwarte bladzijden van de (de)kolonisatie? En hoe kijken mensen met wortels in de voormalige koloniën daarop terug? Een terugblik èn een vooruitblik in een tweetal lezingen met aansluitend ruime gelegenheid voor discussie.

Sprekers:

* Hugo s' Jacob werkt bij het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis aan de missiven van de VOC en is auteur van 'De Nederlanders in Kerala'. Zijn lezing gaat over de ontwikkeling van de opvattingen van Nederlanders over hun overzeese activiteiten door de eeuwen heen; iedere episode kende immers eigen opvattingen. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen met de huidige opvattingen?

* Susan Legêne werkt bij het Tropenmuseum van het Koninklijk Instituut voor de Tropen en is auteur van 'De bagage van Blomhoff en Van reugel;
Japan, Java, Tripoli en Suriname in de negentiende-eeuwse Nederlandse cultuur van het imperialisme'. Centraal in haar lezing staat Cynthia McLeod's retorische vraag: "Als de Nederlandse vlag op alle stranden heeft gewapperd, waarom is het Nederlands dan geen wereldtaal geworden?"

Discussiepanel

* Frank Dragtenstein, lid Landelijk Platform Slavernijverleden en auteur van De ondraaglijke stoutheid der wegloopers; marronage en koloniaal beleid in Suriname 1667-1768

* Ron Habiboe (o.v.), werkzaam bij het Moluks informatie- en documentatiecentrum.

Gespreksleider is Silvia Pessireron, publiciste.

Plaats : Bibliotheektheater, Hoogstraat 110, 3011 PV Rotterdam Datum : donderdag 28 november 2002
Aanvang : 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) Toegang : gratis
Reserveren : 010-2816262 of theater@bibliotheek.rotterdam.nl

Deelnemers in de Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (G.V.G.T.): Vereniging Wajonong, Apna Bhawan, Manda '84, Setasan, Mivro Orsa, Stichting Welzijn Antillianen en Arubanen, Comité 1 juli Rotterdam, Historisch Genootschap Roterodamum, Historisch Museum Rotterdam, Wereldmuseum Rotterdam, Gemeentearchief Rotterdam en Bibliotheek Rotterdam.

Deze lezing is mede mogelijk gemaakt dankzij Veelkleurige Stad, de Rotterdamse Kunststichting, Stichting Bevordering van Volkskracht en het Anjerfonds.