Nationaal Dubo Centrum

donderdag 14 november 2002

Staatssecretaris Pieter van Geel opent Nationale Dubo Dag

Staatssecretaris Pieter van Geel opent de 6e editie van de Nationale Dubo Dag 2002 op donderdag 28 november as. in congrescentrum de Doelen te Rotterdam. De komst van Van Geel biedt gelegenheid voor een nadere kennismaking tussen de bewindsman en de marktpartijen in de sector.

Felix Rottenberg interviewt Van Geel
In een plenair vraaggesprek zal Felix Rottenberg de heer van Geel uitnodigen zijn visie te geven op duurzame ontwikkeling van de gebouwde omgeving. De portefeuille van Van Geel - milieu, duurzaamheid en coördinatie van het beleid gericht op het bevorderen en bewaken van duurzaamheid in de fysieke leefomgeving, inclusief de internationale aspecten hiervan - biedt tal van interessante aanknopingspunten voor het interview. Zo vertegenwoordigde Van Geel Nederland tijdens de Wereld Top voor Duurzame Ontwikkeling (WSSD) die begin september in Johannesburg gehouden werd. In het kader van de follow-up voor deze wereldtop is onlangs een brief over het voorgenomen Actieprogramma Duurzame Ontwikkeling verstuurd aan de Tweede Kamer. Duurzame ontwikkeling is een prioritair thema voor de bouwsector en als zodanig nadrukkelijk geprogrammeerd voor de Dubodag. In het interview wordt gesproken over hoe grensverleggend de Nederlandse ambitie eigenlijk is? Hoe past de beleidsbrief duurzaam bouwen van VROM erin? Welk beeld heeft hij zelf van de stand van zaken ten aanzien van duurzame ontwikkeling in de bouw; hoever zijn we? In hoeverre is factor 20 nog steeds het doel voor de (heel) lange termijn; ligt de sector als geheel op koers en op tempo?

Verder zullen de heren in het kader van de voorbereidingen van ISV2 (Investeringsbudget stedelijke vernieuwing) ongetwijfeld komen te spreken over de noodzaak om duurzaamheid in de fysieke leefomgeving verder te stimuleren en de uitdaging om werkbare koppelingen te leggen tussen sociale en fysieke maatregelen. Staat het verleggen van de regierol naar gemeenten borg voor meer integrale (milieu)kwaliteit of verschuiven we het probleem? Wat is zijn persoonlijke toekomstvisie ten aanzien van duurzaam bouwen en duurzame stedelijke vernieuwing? Hoe verhoudt het streven naar meer (milieu)kwaliteit c.q. duurzaamheid zich tot het uitgesproken voornemen om tot een aanzienlijke tempoversnelling in te komen ten aanzien van de voorliggende bouwopgaaf?

Zo onderhand is duidelijk dat duurzaam bouwen op zich niet appelleert bij consumenten. De sector staat voor de uitdaging om de boodschappen over duurzaamheid en duurzaam bouwen beter te verpakken richting de consument-gebruiker. Heldere communicatie moet de boventoon gaan voeren. De hartekreet die de Staatsecretaris onlangs bij de opening van een congres slaakte: 'in naam van de burger: leg het uit!' laat in dat opzicht niets aan duidelijkheid te wensen over. Hoe brengt Van Geel duurzaamheid zelf aan de man?