DEPRESSIE STICHTING

Symposium Suïcidepreventie

Persbericht

Start Nationaal Actieplan Suïcidepreventie
Depressie Stichting en Ivonne van de Ven Stichting organiseren op 28 november 2002 symposium suïcidepreventie

Symposium: bouwstenen voor een actieplan
De Depressie Stichting en de Ivonne van de Ven Stichting hebben het initiatief genomen voor een nationaal actieplan suïcidepreventie. Doel is door een brede maatschappelijke aanpak van de suïcidepreventie het onaanvaardbaar hoge aantal doden door suïcide terug te dringen. Het symposium 'Suïcide, wie is verantwoordelijk' op 28 november 2002 in Veldhoven markeert de start van het actieplan. In het hoofdprogramma van het symposium en de diverse parallelle workshops zal de urgentie van een aanpak van suïcide in de geestelijke gezondheidszorg, onderwijs, bedrijfsleven, hulpverlening en media in kaart worden gebracht. Resultaat van het symposium is een manifest dat de diverse bouwstenen bevat voor een strategische en effectieve aanpak van de suïcidepreventie.

Achtergrond
Jaarlijks overlijden ongeveer 1500 mensen door zelfdoding. Dit getal overtreft de 1100 verkeersslachtoffers die jaarlijks te betreuren zijn in Nederland. In ruim 80% van de gevallen van suïcide speelt depressie een doorslaggevende rol. Zelfdoding kan daarom beschouwd worden als de meest ernstige (dodelijke) complicatie van een depressie. Internationaal vergelijkend onderzoek maakt duidelijk dat maatschappelijke factoren evenzeer bepalend zijn voor de hoogte van het sterftecijfer door suïcide.
De reductie van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers is vanaf de jaren '80 slechts tot stand gekomen door actief overheidsbeleid, waarin aanzienlijke bedragen zijn geïnvesteerd in verkeersveiligheidsprogramma's en voorlichtingscampagnes (fl. 400 miljoen in de periode 1998-2002). De laatste keer dat de overheid serieus aandacht heeft besteed aan suïcidepreventie is ruim 12 jaar geleden. De maatschappelijke en persoonlijke ontwrichting door suïcide vraag om een intensieve campagne op het gebied van preventie, hulpverlening en zorg en begeleiding voor nabestaanden

Symposium: actuele thema's
De Depressie Stichting en de Ivonne van de Ven Stichting brengen tijdens het symposium vooraanstaande wetenschappelijke specialisten, hulpverleners en direct of persoonlijk betrokkenen in workshops bij elkaar om alle belangrijke relevante aspecten te belichten. Sprekers zijn o.a. prof.dr. Kees van Heeringen (directeur eenheid zelfmoordonderzoek in België (Gent)), prof.dr. Keith Hawton (directeur Centrum voor Suïcide Onderzoek in Oxford, o.a. gespecialiseerd in de rol van de media bij suïcide) en prof.dr. Ad Kerkhof (Hoogleraar Klinische Psychologie Vrije Universiteit Amsterdam, gespecialiseerd in depressie en suicidaal gedrag).
Onderwerpen in de workshops zijn o.a.:
Suïcide bij kinderen en jongeren, schade voor nabestaanden, de rol van de GGZ bij suïcidepreventie, de rol van de eerstelijnsgezondsheidszorg en de rol van de media (de invloed van Internet en TV op zelfdoding).

Uitreiking Ivonne van de Ven Prijs 2002
Op het symposium zal voor de tweede maal de Ivonne van de Ven Prijs worden uitgereikt. De Ivonne van de Ven Prijs is ingesteld om meer aandacht te vragen voor het belang van wetenschappelijk onderzoek naar suïcide en voor een betere hulpverlening aan personen die overwegen zelfmoord te plegen. De winnaar van de prijs ontvangt euro
1.750. Een onafhankelijk jury kent de prijs toe. De jury van de Ivonne van de Ven Prijs 2002 bestaat uit: prof.dr. Kees van Heeringen (vz.), prof.dr. Victor Pop, drs. Theo Festen, drs. Age Niels Holstein en Renate Dorrestein.

Locatie en inlichtingen
Het symposium vindt plaats op 28 november 2002 in Hotel Koningshof te Veldhoven.
Voor inlichtingen kunt u bellen met: Depressie Stichting, drs. A. van Geleuken, psycholoog / directeur (040 - 2135214), of Ivonne van de Ven Stichting, drs. A.N. Holstein, secretaris (020 - 8898467). Aanmelding is nog steeds mogelijk bij Cure and Care Development, St. Annastraat 4, 6524 GA Nijmegen, (024 - 3551195) curecare@curecare.nl.

15 nov 02 11:41