Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 48

Jezus Christus=Julius Caesar
Theologen in verwarring.

Deze maand zal in Nederlandse vertaling het boek Was Jesus Caesar? over de Romeinse oorsprong van het christendom - verschijnen van de Italiaans- Duitse filosoof Francesco Carotta. Volgens de auteur zijn Julius Caesar en Jezus Christus (jc=jc) in feite dezelfde persoon. Het debat over de historische Jezus is opnieuw geopend. TUMULT organiseert op donderdag 28 november een lezing met debat na in de Lutherse Kerk in de Hamburgerstraat, aanvang 20.00 uur.

De auteur Francesco Carotta zal zijn boek toelichten. Opponenten: Anton van Hooff, classicus, hoogleraar Katholieke Universiteit Nijmegen en Alex van Heusden, theoloog, bijbelwetenschapper en judaïcus. Voorzitter is de historicus Thomas von der Dunk.

In zijn wetenschappelijk onderzoek WAS JEZUS CAESAR?-over de Romeinse oorsprong van het Christendom- legt Carotta een 100% verband tussen het verhaal van Jezus Christus en het leven en vergoddelijking van Julius Caesar, de Romeinse veldheer. Volgens de auteur zijn alle elementen uit bijvoorbeeld het Markus-evangelie, zoals woorden, zinnen, namen van personen en plaatsen, requisieten, attributen en verhaalstructuren terug te vinden in de Romeinse bronnen die het leven van Julius Caesar beschrijven. Maar Carotta gaat nog een stap verder dan alleen maar een overeenkomst te signaleren en is ervan overtuigd dat na ruim 100 jaar uit de vergoddelijkte Julius Caesar de cultus rond Jezus Christus voortgekomen is. Zo is o.a. het kruisigingsverhaal van Jezus een rechtstreekse kopie van de uitvaart van Caesar. Ook hun beider hemelvaart is identiek. En de wonderen van Jezus vinden hun oorsprong in de zegetochten van Caesar. De Romeinse Caesar-verering in het oude Palestina vormt de bron waaruit het verhaal van Jezus Christus is ontstaan.

Voertaal Duits/Nederlands.

Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Entree ¤3,50 /CJP & U-Pas ¤2. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.



Ingezonden persbericht