Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Onderwerp: Persbericht

Datum: 25 november 2002

Nummer:238/02

Buitenlandse Zaken houdt symposum over de toekomst van de diplomatie 'Met het oog op morgen'.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseert op donderdag 28 november a.s. een symposium getiteld

'MET HET OOG OP MORGEN, de toekomst van de Nederlandse diplomatie'.

De omgeving waarin Buitenlandse Zaken (BZ) opereert, verandert voortdurend. In zo'n omgeving is het niet voldoende om gewoon je werk goed te doen. Het is ook belangrijk om geregeld even aan de zijlijn te gaan staan: afstand te nemen en vooruit te kijken.

Leggen we de juiste accenten?

Zijn initiatieven effectief en wordt adequaat gereageerd? Vervult BZ taken die door de samenleving ook worden verwacht?

Wat kan beter?

Over de wijze waarop Buitenlandse Zaken kan inspelen op nieuwe trends en ontwikkelingen, wordt op 28 november gediscussieerd. Met een forum bestaande uit Ben Knapen, Louise Fresco, Marnix Krop en Peter van Walsum. Met NRC Handelsblad-journalist Robert van de Roer als gespreksleider. Maar ook met pittige zaaldiscussies aan de hand van stellingen waarover iedere deelnemer ter plekke electronisch kan stemmen. Over onderwerpen als de toekomst van het internationale stelsel. BZ en de Europese integratie. De politisering van ontwikkelingssamenwerking. De verwevenheid van buitenland en binnenland. Het belang van public diplomacy. Of de invloed van elektronische netwerken op een wereldwijd opererend bedrijf als BZ.

En met als doel om steeds te bezien wat dat nu betekent voor het functioneren van BZ.

Intermezzi verzorgen de Vlaamse hoogleraar Rik Coolsaet, die de Nederlandse diplomatie op de korrel zal nemen, en cabaretier Jörgen Raymann.

Het symposium begint om 9.00 uur en duurt tot 17.00 uur .

Aanmelding bij de afdeling Persvoorlichting van de directie Voorlichting en Communicatie, tel. 070-3484189.

Programma

Presentatie: Robert van de Roer

09:00 - 09:30 Ontvangst in het restaurant van het ministerie Buitenlandse Zaken

09:30 - 09:45 Opening door secretaris-generaal Frank Majoor;

09:45 - 10:30 Paneldiscussie I, ingeleid door Ben Knapen: 'BZ in Nederland: schakelen tussen publieke opinie, pers, NGO's, bedrijfsleven, andere departementen, decentrale overheden'.

10:30 - 10:45 Gesproken column door prof. dr Rik Coolsaet Universiteit Gent, 'De Nederlandse diplomatie van buitenaf gezien'.

11:00 - 11:45 Paneldiscussie II, ingeleid door Louise Fresco: 'De samenhang tussen ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse politiek in klassieke zin; grenzen en mogelijkheden van 'global governance'.

11:45 - 12:30 Paneldiscussie III, ingeleid door Marnix Krop: 'De gevolgen van de voortgaande Europeanisering voor het Nederlandse buitenlandse beleid'.

12:30 - 13:30 Lunch

13:30 - 14:15 Paneldiscussie IV, ingeleid door Peter van Walsum: 'De rol die Nederland als "grote mogendheid in vestzak-formaat" kan spelen'.

14:15 - 15:15 Zaaldiscussie aan de hand van stellingen waarover alle aanwezigen direct per stemkastje kunnen stemmen, en waarin ook het panel actief wordt betrokken;

15:30 - 16:00 Optreden cabaretier Jörgen Raymann;

16:00 - 17:00 Vervolg zaaldiscussie en afsluiting

Slotwoord;

Borrel

Plaats:

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Bezuidenhoutseweg 67

Den Haag

///

Ministerie van Buitenlandse Zaken