Gemeente Voorburg-Leidschendam


Historisch Leidschendam in Museum Swaensteyn in Voorburg

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 25 november 2002
---

Op donderdag 28 november krijgen wethouder Beenakker van cultuur en mevrouw

E.C. van Haersma Buma om 15.00 uur de eerste exemplaren van het boek Delflandse en Rijnlandse streekdracht in Holland overhandigd in Huize Swaensteyn in Voorburg. Deze uitreiking is meteen het startsein van de tentoonstelling in Museum Swaensteyn over de geschiedenis van Leidschendam, Stompwijk en Veur, die de titel Een dorp op de grens van Rijnland en Delfland heeft meegekregen. De tentoonstelling is een initiatief van de gemeente Leidschendam-Voorburg, stichting Museum Swaensteyn en de werkgroep Delf- en Rijnlandse Streekdracht en duurt tot eind januari 2003.

Foto´s, tekeningen, prenten, boeken en oude voorwerpen geven een beeld van hoe het vroegere leven in Leidschendam, Stompwijk en Veur eruit zag. Zo is bijvoorbeeld de oude sluiskist te zien, waarvan wordt beweerd dat die dienst deed om het verschuldigde sluisgeld in op te bergen. De streekdracht van onze regio is onderdeel van de tentoonstelling. Ook hangt er een selectie van de schilderijen die eind vorig jaar op de tentoonstelling Leidschendam vaar wel te zien waren, zoals enkele 18e-eeuwse werken van P.C. la Fargue.

De meeste werken zijn van de gemeente, maar daarnaast komt een aantal van particulieren.

Openingstijden

Museum Swaensteyn is open van woensdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. De tentoonstelling duurt tot en met 26 januari 2003.