Ingezonden persbericht


Utrecht, 26 november 2002

Onderzoek huurfietsen bij stations:

Informatie en tijdsbeslag grootste probleem

Vindbaarheid, informatie en tijdsbeslag bij het huren van een fiets bij het station zijn voor verbetering vatbaar. Dit blijkt uit een onderzoek van de Fietsersbond onder een selectie van 25 verhuurders. De regels bij schade blijken sterk uiteen te lopen evenals de informatie over de verzekering. De bond is tevreden over de kwaliteit van de huurfietsen en over de beschikbaarheid. Van de vijf verschillende soorten fietsverhuurders kwam de OV-fiets als beste uit de bus. Doel van het onderzoek was de zwakke en sterke punten aan het licht te brengen en die te gebruiken voor vervolmaking van de ritketen fiets-trein-fiets.

De Fietsersbond onderzocht vijf soorten fietsverhuurders: Fietspoints, Rijwielshops, aan NS gelinkte particuliere verhuurders, ongebonden particuliere verhuurders en OV-fietsverhuur. Meest opvallende bevinding was dat op het station vrijwel elke informatie over de aanwezigheid van fietsverhuur ontbreekt, terwijl er via borden wel nadrukkelijk wordt verwezen naar taxi en aanvullend openbaarvervoer. Voor informatie over de mogelijkheden kan men het best terecht bij de VVV-website en de website 9292ov.nl. De website van de NS is het minst volledig: geen compleet overzicht van fietsverhuur op stations en openingstijden van de verhuurder ontbreken. Een andere conclusie is dat de vier traditionele fietsverhuurders veel tijd nodig hebben voor administratie en dergelijke. Het OV-fietssysteem met pas levert hier duidelijk heel veel tijdwinst op. Maar ook op andere punten onderscheidt de OV-fiets zich positief: de fiets is standaard verzekerd, schade door normaal gebruik wordt vergoed en de kosten zijn laag, 2,50 euro per dag.

Volgens de Fietsersbond is voor alle fietsverhuur van belang dat er goede informatie beschikbaar is en dat reizigers op het station duidelijk verwezen worden naar de fietsverhuur. Daarnaast is controle van bandenspanning en verlichting essentieel.

Fietsverhuur zonder drempels is een van de onderwerpen op het symposium van de Fietsersbond op 10 december. Minister De Boer van Verkeer en Waterstaat maakt op dit symposium bekend welke gemeente zich Fietsstad 2002 mag noemen.