Algemene Onderwijsbond


* Sociale partners eens over verantwoorde loonontwikkeling Sociale partners eens over verantwoorde loonontwikkeling Als de leden ermee instemmen ziet de FNV mogelijkheden om tijdens de CAO-onderhandelingen uit te komen op 2½ procent loonsverbetering. In bedrijfstakken waar het voor de wind blijft gaan, kunnen werknemers rekenen op eenmalige resultaatgebonden extraatjes. Die afspraak is vandaag in de STAR tussen werkgevers en werknemers gemaakt. Op 28 november praten sociale partners tijdens het Najaarsoverleg verder met het kabinet.
Voorwaarde voor de FNV is wel, dat het kabinet maatregelen neemt die de koopkracht van mensen bevorderen. Nederlands grootste vakcentrale bedoelt hiermee dat het kabinet het spaarloon grotendeels handhaaft, dat werknemers een hogere arbeidskorting krijgen en de premies omlaag gaan. Daarnaast wil de FNV de garantie dat gesubsidieerde (Melkert) banen behouden blijven. Ook moeten mensen die langdurig op het minimum zitten iets extras krijgen.

De FNV verwacht dat het kabinet niet sleutelt aan eerdere toezeggingen. Aan de sociale partners is beloofd dat pensioenfondsen niet binnen een jaar hun tekorten moeten wegwerken. Daardoor hoeven de premies niet extreem te stijgen. Ook de sollicitatieplicht voor 57½ jarigen en het wetsvoorstel voor invoering van een tweede ziektejaar is van de baan zijn, zo heeft het kabinet beloofd.

Met de werkgevers heeft de FNV ook afgesproken dat de topinkomens niet meer zullen stijgen dan de lonen van werknemers. Het Akkoord van Garderen, waarin hierover destijds afspraken zijn gemaakt, is herbevestigd. Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft beloofd topmanagers op te roepen om zeer terughoudend te zijn als het hun eigen beloning betreft.

De FNV maakt zich grote zorgen over de werkgelegenheid. Het gaat economisch slecht en door het kabinetsbeleid staan veel banen op de tocht. De vakcentrale heeft berekend dat 2½ procent loonsverhoging in 2003 zon 60.000 tot 70.000 banen extra werkgelegenheid oplevert. Het terugdraaien van de bezuinigingen op Melkertbanen betekent dat zon 20.000 banen behouden blijven.

22 november 2002

verklaring.doc