Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vandaele: Provincie West-Vlaanderen tegen taalwet en inburgering (27/11/02)

Wilfried Vandaele, fractieleider N-VA, interpelleert op de provincieraad van 28 november over het rondsturen door de Provincie van Frans- en Engelstalige folders in de campagne ter voorkoming van baarmoederhalskanker.

De Bestendige Deputatie verontschuldigde zich hiervoor reeds in de pers en zei dat de fout gebeurde bij de verzendingsdienst. Aan Vandaele antwoordde de deputatie dat de Frans- en Engelstalige folders bedoeld waren voor de OCMW's.

Wilfried Vandaele neemt geen genoegen met deze uitleg en is van mening dat de taalwetgeving en de Omzendbrief Peeters van 9 februari 1998 hier worden geschonden.

In Vlaanderen mag door de overheden immers enkel het Nederlands gebruikt worden. De enige uitzondering vormen de faciliteitengemeenten (Spiere-Helkijn en Mesen voor West-Vlaanderen), waar Franstaligen, als ze dat uitdrukkelijk en telkens opnieuw vragen, in hun taal bediend kunnen worden.

Bovendien vindt Vandaele dat het de inburgering van nieuwkomers bemoeilijkt als ze de taal van de streek niet hoeven te leren. Ook in Nederland, dat de gewoonte heeft om allochtonen in hun eigen taal te informeren, heeft de praktijk uitgewezen dat dit de goede werking van een samenleving niet ten goede komt en uiteindelijk in het nadeel is van de nieuwkomers. Daarom wordt nu, zowel in Nederland als in Vlaanderen, gepleit voor inburgering. Dat wil zeggen dat iedereen in zijn privéleven uiteraard kan doen wat hij wil, maar dat in het openbare leven de taal en de normen van de gevestigde samenleving gelden. De houding van de provincie druist in tegen deze principes van inburgering, vindt Vandaele. Vandaele wil de provincie de kans geven om volgend jaar op een andere manier tewerk te gaan, maar als ze dat niet doet, zal hij klacht indienen bij de hogere overheid.

Auteur:
Provincieraad West-Vlaanderen
Wilfried Vandaele, N-VA-fractieleider

Meer informatie:
Contactpersoon: Wilfried Vandaele
Telefoon: 02/5026842
E-post: wilfried.vandaele@n-va.be
Url: www.n-va.be


---

Ledenblad
Volle Manen