Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek

TNO

TNO gaat testlab intelligente voertuigen bouwen in Helmond

Dit is een gezamenlijk persbericht van TNO, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Helmond en Samenwerkingsverband Regio Eindhoven.

TNO gaat groot testlab voor intelligente voertuigen bouwen in Helmond

Komst van TNO-lab bevestigt positie regio Eindhoven in (inter)nationale automotive industrie

TNO is van plan om een groot nieuw testlaboratorium voor intelligente voertuigen en voertuigcomponenten te bouwen in Helmond. Het zogenoemde VEHIL-laboratorium van TNO Wegtransportmiddelen dat in de loop van 2003 gereed zou kunnen zijn, zal het eerste in zijn soort in de wereld zijn en de vooraanstaande positie van TNO op het terrein van innovatieve transsportsystemen verder ontwikkelen. Een groot aantal internationale autofabrikanten en research-centra op automotive gebied hebben al interesse getoond voor het testlab. VEHIL staat voor Vehicle Hardware-in-the-Loop

Internationaal gepatenteerde testmethode
Intelligente voertuigen zijn voertuigen waarbij een aantal functies, zoals bijvoorbeeld het gas geven en remmen, mede door een computer worden aangestuurd. Bij volledig automatisch geleide voertuigen gaat het zelfs om alle functies. Dit type systemen zal de komende tijd steeds meer worden ingebouwd in auto's en andere vervoersystemen, zoals bussen voor het openbaar vervoer. Tot nu toe worden intelligente voertuigen getest door met het voertuig de weg of de testbaan op te gaan. Testen kan echter vaak beter in gecontroleerde laboratorium-omstandigheden gebeuren. VEHIL is een geoctrooieerde testmethode waarbij het te testen voertuig in een gesimuleerde testomgeving wordt geplaatst. Door het simuleren van de testomgeving kunnen belangrijke efficiency- en kostenvoordelen worden behaald. Ook de veiligheid van het testpersoneel en uiteindelijk van de eindgebruiker is ermee gediend.

VEHIL past in streven regio Eindhoven automotive-industrie te trekken
Het is het eerste concrete resultaat van het Programma Horizon. In dat nieuwe strategisch actieprogramma voor de versterking van de economische structuur van de regio Eindhoven wordt onder andere ingezet op versterking van de automotive sector. Voor TNO is bovendien belangrijk dat Eindhoven niet ver af ligt van een aantal buitenlandse automotive centra. Ook de aanwezigheid van TNO Industrie in Eindhoven belooft een versterkende invloed.

28 nov 02 10:23