Persbericht Trimbos-instituut

Zelfbinding

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid in december

Naar alle waarschijnlijkheid komt er binnenkort een wettelijke regeling voor `zelfbinding' in de psychiatrie. In maart presenteerde het toenmalige kabinet een voorstel tot wijziging van de Wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen (Bopz). De vaste kamercommissie voor vws besprak het in juli, en op 1 november antwoordden de nieuwe, inmiddels demissionaire bewindslieden. Consensus is nabij: geen partij, ook niet buiten de Kamer, lijkt principieel bezwaar te hebben tegen het (inmiddels bijgestelde) wetsvoorstel.
Als deze wetswijziging er doorkomt, wordt het mogelijk om psychisch ontregelde burgers op te nemen en te behandelen terwijl zij zich daartegen verzetten, maar zonder dat ze een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. Dwang mag, ja moet, omdat de patiënt - blijkens een eerdere, schriftelijke verklaring - het zo zou willen. Er zijn vele andere manieren om vast te leggen wat er met je gebeuren moet, mocht je ernstig ontregeld raken. Al jarenlang wordt er geëxperimenteerd met `crisisprotocollen' of `-kaarten', met `nood-' en `signaleringsplannen'. Maar als het erop aankomt, zijn zulke afspraken zwak: opname en behandeling is onmogelijk wanneer je je daartegen verzet. Een zelfbindingsverklaring daarentegen blijft van kracht zolang je niet bij zinnen bent.
In het Maandblad van maart (MGv 02-3) onderzocht Patrick Delaere hoe dwang wijsgerig te rijmen is met autonomie. Deze aflevering presenteert de (door kamer en kabinet verbeide) uitkomsten van twee andere, daar nauw mee samenhangende deelonderzoeken. J.K.M. Gevers gaat na of een zelfbindingsmachtiging te rijmen is met de grondwet, met de rechten van de mens en met andere rechtsprincipes. Ja, vindt hij, want het gaat hier om `een tijdelijke inbreuk, die bovendien gericht is op herstel van mogelijkheden van zelfbeschikking'. Op dat laatste legt het herziene wetsvoorstel extra nadruk: het gaat er niet om of de patiënt in staat is tot `redelijk functioneren buiten de inrichting' maar of-ie in staat is tot `redelijke waardering van zijn belangen terzake van een behandeling'. Gevers onderzoekt ook of wijziging van de Wet Bopz eigenlijk wel nodig is: biedt het huidige recht geen mogelijkheden voor dwang op verzoek? Wel waar het gaat om ambulante interventies, maar daarvoor is
- zo stelt het kabinet - de nieuwe regeling beslist niet bedoeld. Volgens het wetsvoorstel kan een zelfbindingsverklaring alleen worden opgesteld door burgers die `genoegzame ervaring met opneming en verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis'. Dat is groot nieuws voor de cliëntenbeweging: `ervaringsdeskundigheid' wordt wettelijk erkend. Maar kleven er niet ook nadelen aan? Inge Varekamp onderzocht hoe patiënten, hun behandelaars en hun naasten daarover denken. Als voordeel wordt ondermeer genoemd dat zelfbinding cliënten (én hun vertrouwelingen) meer invloed verschaft op hun behandeling. Maar het kan verkeren: zullen ze niet onder druk geworden gezet om zichzelf te binden? En kunnen ze ervan op aan dat de instelling en de behandelaars met wie ze in zee zijn gegaan de afgesproken zorg zullen bieden?
Daar zit `m de kneep: waar vertrouwen ontbreekt, is de behoefte aan een wettelijke regeling groot, maar haar kans van slagen klein. `Kijk, als je echt vrij wilt zijn, dan moet je het misschien niet doen,' zegt een van de geïnterviewde cliënten, `Maar ik wil geen vrijheid van de mensen waar ik van houd.'

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (MGv) is een uitgave van het Trimbos-instituut (Netherlands Institute of Mental Health and Addiction) in samenwerking met Bohn Stafleu Van Loghum. Het heeft een onafhankelijke redactie. Journalisten en politici kunnen een gratis exemplaar aanvragen: tel. 030-297 11 00 (fax: 030-297 11 11); e-mail: mgv@trimbos.nl of: MGv, Postbus 725; 3500 AS Utrecht. Anderen kunnen een exemplaar bestellen bij de uitgeverij: BSL Klantenservice, Postbus 246; 3990 GA Houten; tel.: 030-638 37 36 (fax: 030-638 39 99); website: http://www.bsl.nl.

Zie ook de inhoudsopgave van het laatstverschenen nummer.
---