LINGUARAMA NEDERLAND BV

Media-aandacht voor taaltraining

Al geruime tijd weerklinkt de noodkreet dat de kwaliteit van het talenonderwijs op Nederlandse scholen dramatisch afneemt. Binnen enkele jaren zullen er te weinig docenten zijn om de continuïteit van vakken als Frans en Duits te kunnen garanderen. Voor professionele taleninstituten is dit beslist geen reden tot leedvermaak. Het betekent dat de basis waar taaltrainers in het verleden op konden voortbouwen, wankeler wordt. Maar over de toekomstige vraag naar hun diensten hoeven instituten als Linguarama zich in elk geval geen zorgen te maken. Bedrijven, instellingen en ook de overheid sturen elk jaar meer cursisten!

De actief, zelfs sportief klinkende term taaltraining is zeer geschikt om het vak te onderscheiden van klassikaal (en dikwijls ook erg grammaticaal of in elk geval papier-gericht) taalonderwijs op scholen en universiteiten. Maar het is een paraplu-begrip waar erg veel onder valt. Een voorbeeld: Engelse les aan een Nederlander anno 2002, opgegroeid met de Flintstones en Dallas of Ally McBeal en MTV, is iets heel anders dan Nederlandse les aan de Amerikaanse expat die, voordat zijn baas hem vroeg of hij een tijdje in Nederland wilde gaan werken, dacht dat Amsterdam in Denemarken lag! Je komt in de taleninstituten in ons land dan ook heel veel verschillende soorten cursisten tegen, en dus ook veel verschillende typen lesprogramma: zakelijk Russisch voor een beginner, juridisch Duits voor iemand die een groot deel van zijn jeugd in Duitsland doorbracht, Portugees voor ontwikkelingswerkers, technisch Engels voor een project in Singapore, farmaceutisch Spaans, Japans voor tuinarchitecten en Italiaans voor bloembollenexporteurs ... Toch hebben de diverse taalsecties binnen de instituten in de loop der jaren elk hun eigen specialismen ontwikkeld:

Nederlands - van absolute beginners tot (bijna-)moedertaalsprekers; alle vaardigheden en vakgebieden. Expats van Shell, IBM en Unilever, maar ook nieuwkomers en oudkomers van velerlei pluimage. Engels - van laag tot zeer hoog startniveau; zelden absolute beginners; alle vaardigheden; meestal Business English, zowel voor interactie met moedertaalsprekers als met anderen. Meest gehoorde verzuchting: het ging altijd goed met mijn Engels tot ... Frans - overwegend laag tot intermediate; absolute beginners en vergevorderden komen beide minder vaak voor; voornamelijk spreek- en luistervaardigheid; voor gebruik in Europa en Afrika. Duits - van laag tot zeer hoog niveau; zelden absolute beginners; voornamelijk spreek- en luistervaardigheid. Veel aandacht voor de typische valkuilen waarin Nederlanders altijd weer lopen, zowel qua taal als wat betreft de grote verschillen in omgang en (zaken)cultuur!
Spaans, Italiaans, Portugees - overwegend beginners; voornamelijk spreek- en luistervaardigheid (Spaans en Portugees vaker voor gebruik buiten dan binnen Europa).
Overige Europese en niet-Europese talen - incidenteel; overwegend absolute beginners; spreek- en luistervaardigheid; trainingen vrijwel altijd in verband met uitzending.

BUSINESS CLASS: SUZE MENS TE GAST BIJ LINGUARAMA,

LINGUARAMA TE GAST BIJ HARRY MENS

Op vrijdag 29 november 2002 ontvangt Linguarama een bijzondere cursist in haar taalklooster te Soesterberg. Voor het RTL5-programma Business Class van Harry Mens volgt dochter Suze op die dag enkele uren taaltraining in het Frans. Opnamen daarvan zullen worden uitgezonden op zondag 8 december. Vervolgens gaan presentator Harry Mens en Linguarama Nederland directeur Hans Aniba met elkaar in gesprek. Waarover ? Waarschijnlijk over Suze's les, maar wellicht ook over taal en talen in het algemeen, over -internationale communicatie, taaltraining als Business-to-Business dienst, de voortdurend toenemende vraag naar vooral individuele taaltrainingen ... en nog zo het een en ander.

Linguarama Nederland. Amsterdam, Den Haag, Soesterberg, in-company. Praktijkgerichte taal-, cultuur- en communicatietraining voor bedrijven, instellingen en
overheid. www.linguarama.nl Amsterdam, Den Haag, Soesterberg, in-company.

Linguarama Nederland is CEDEO-erkend, ISO-gecertificeerd, onderdeel van de Linguarama Group (met vestigingen in zes Europese landen) en lid van VTN (Vereniging van Taleninstituten) en VETRON (Vereniging van Trainings- en Opleidingsinstituten).

28 nov 02 10:16