Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

Rfv : OZB-plan intrekken

Embargo tot donderdag 28 november 12.00 uur

Persbericht

Advies Raad voor de financiële verhoudingen: OZB-plan intrekken

Een eigen lokaal belastinggebied van voldoende omvang is van essentieel belang voor de financiële zelfstandigheid van gemeenten. Het voornemen om de OZB op woningen af te schaffen zonder dat daar een alternatieve gemeentelijke belasting voor in de plaats komt, doet daar ernstig afbreuk aan. Dit stelt de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) in een spontaan advies aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Raad betwijfelt of afschaffing wel leidt tot de beoogde effecten. Daarbij gaat de maatregel gepaard met ongewenste en niet beoogde effecten zoals een herverdeling tussen gemeenten en inkomenseffecten bij huishoudens. De Raad adviseert daarom van de voorgenomen maatregel af te zien.

In het strategisch akkoord van het kabinet-Balkenende staat het voornemen de onroerend-zaakbelastingen op woningen (OZB-woningen) af te schaffen. Daarmee wil het Kabinet de inkomenseffecten als gevolg van de invoering van een nominale premie in het zorgstelsel compenseren. De gemeenten krijgen het verlies aan inkomsten uit de OZB via het gemeentefonds gecompenseerd.

De Rfv stelt dat het kunnen heffen van eigen belastingen door gemeenten een onmisbare functie vervult. De Raad stelt dat op gemeentelijk niveau een eigen afweging moet kunnen plaatsvinden tussen extra voorzieningen of lagere belastingen. Die keuze wordt vrijwel onmogelijk als de OZB op woningen wordt afgeschaft zonder dat daar een andere gemeentelijke belasting voor in de plaats komt. Ook is het van belang dat gemeenten eventuele tekortkomingen in de verdeling van het gemeentefonds of andere uitkeringen van het Rijk aan de gemeenten zelf kunnen opvangen. Het gevaar bestaat anders dat gemeenten te sterk afhankelijk worden van het Rijk. Ook voor het zelf kunnen opvangen van tegenvallers in de gemeentebegroting is een volwaardig eigen belastinggebied van groot belang. Zonder die mogelijkheid zullen gemeenten eerder in financiële problemen komen. De Raad wijst er op dat het belang van een eigen lokaal belastinggebied niet voor niets ook is neergelegd in het Europese Handvest inzake lokale autonomie van 15 oktober 1985 (Trb. 1987, 63), dat door de Nederlandse regering is ondertekend.

De Raad wijst voorts op wetenschappelijke publicaties waarin wordt gesteld dat de beoogde inkomenseffecten voor huishoudens niet worden gehaald. Ook wordt daarin berekend dat een groot aantal gemeenten een fors financieel nadeel van de maatregel zullen ondervinden.