Syntens

Onderzoek Noordelijke ICT sector levert verrassende resultaten

Gistermiddag presenteerde Syntens de resultaten van een online onderzoek onder ICT ondernemers in Noord-Nederland. Belangrijkste conclusies daaruit zijn dat ICT ondernemers in de jaren 2000-2001 een enorme groei doormaakten, hun omzet vooral uit Noord-Nederland behalen en acquisitie en klantgerichtheid als een probleem ervaren.

Tijdens de drukbezochte bijeenkomst, waar zo'n 160 ondernemers in de ICT sector uit Groningen, Friesland en Drenthe aanwezig waren, werden de resultaten gepresenteerd door ICT deskundige Ben Tiggelaar. Tiggelaar hield de toehoorders voor dat ze zich op een groter afzetgebied moeten richten. Hij noemde als mogelijkheden het westen van het land, maar ook om Duitsland als potentiële markt niet te vergeten. "Wanneer je alleen het Noorden als werkgebied houdt doe je niets anders dan het rondpompen van geld. Zo krijgt het Noorden nooit een extra impuls". Daarbij kunnen de Noordelijke ICT ondernemers slim gebruik maken van diverse Noordelijke regelingen die investeringen in de ICT bevorderen, zoals Syntens' Noord-Nederland gaat Digitaal.

Kenmerk groeiende bedrijven: veel investeren in relaties met klant Tiggelaar gaf de aanwezigen als tip mee meer te investeren in klantrelaties. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat bedrijven die veel gegroeid zijn qua omzet en omvang veel aandacht besteden aan hun klantrelaties. Tot slot gaf hij de ondernemers mee dat onderlinge samenwerking de positie ten opzichte van de rest van het land kan versterken. En ook daarvoor zijn extra mogelijkheden voor Noordelijke ICT ondernemers. Die samenwerking wordt namelijk gefaciliteerd door Syntens Digikringen, waarin groepen ondernemers regelmatig bijeen komen om te leren van elkaar, ervaringen uit te wisselen, samen op bedrijfsbezoek te gaan en om experts op diverse terreinen aan te horen.

Het onderzoek
Wat leeft er in de Noordelijke ICT sector? Om daar antwoord op te krijgen heeft Syntens in samenwerking met Ben Tiggelaar de afgelopen maanden een enquête gehouden onder ICT ondernemers in Noord-Nederland. In kaart is gebracht wat de stand van zaken is op een aantal terreinen. De resultaten van de enquête zijn voorgelegd aan een aantal prominente Noordelijke ICT experts, die hebben getoetst of de conclusies overeenkomen met wat zij in de ICT sector tegenkomen.
---


Syntens