---

Ministerie van Defensie



---

foto: F-16 Twenthe bij oefening Noorwegen, foto 1 (Ellen Curvers)

Militairen van vliegbasis Twenthe terug na NAVO-test

28-11-2002

Zo'n vijfhonderd militairen van de Koninklijke Luchtmacht keren vandaag (28 november) en morgen terug naar hun thuisbasis Twenthe na een oefening van twee weken in Noorwegen. De militairen behoorden tot een detachement dat verder bestond uit twaalf F-16's van Twenthe en waren in Noorwegen voor het uitvoeren van een zogenoemde "operational evaluation" van de NAVO. Dit is een test die de snel inzetbare eenheden van het bondgenootschap periodiek moeten ondergaan.

De test werd afgenomen door een internationaal team van NAVO-scheidsrechters. Voorafgaande aan de NAVO test werd de inzetbaarheid van de vliegbasis Twenthe ook getoetst door een team van de Nederlandse Commandant Tactische Luchtmacht. Speciaal voor de "evaluations" was het detachement verplaatst naar de Noorse vliegbasis Rygge zo'n zestig kilometer ten zuiden van Oslo. Volgens de commandant van de vliegbasis Twenthe, kolonel Jon Abma was die verplaatsing een van de testcriteria. "Wij moeten als Reaction Force-eenheid overal ter wereld inzetbaar zijn. Afgelopen zomer waren we hier ook al eens tijdens een voorbereidende basisoefening, en deze locatie bleek voor ons doel uitermate geschikt. Niet al te ver weg wat voor de logistiek weer prettig is, maar toch ver genoeg weg om in een compleet andere wereld te opereren."

Een behoorlijk pak sneeuw gaf de basis Rygge een sfeervol uiterlijk en droeg bij aan het idee dat men in een compleet andere wereld verbleef. Maar het verlangde van de ongeveer vijfhonderd mannen en vrouwen van het detachement uiteraard wel wat aanpassingen. Logistiek vroeg de operatie nogal het een en ander van het basispersoneel. Behalve dat twaalf F-16's moesten worden overgevlogen, werden via Eemshaven 143 zeecontainers naar de gastbasis getransporteerd. Ook een Noors F-16 squadron verhuisde voor evaluatie naar Rygge. Beide eenheden opereerden tijdens de vele missies vaak samen, waarbij de Nederlanders voor het overgrote deel de leiding namen. De Noren voerden alleen luchtverdedigingmissies uit, terwijl de Koninklijke Luchtmacht ook grondaanvallen uitvoerde. "Dagelijks moeten wij een minimum van zestien sorties halen, maar dinsdag haalden we er zelfs 31. Dat stemt tot tevredenheid, maar er zijn ook nog een aantal punten waaraan we moeten werken en dat gaan we ook doen natuurlijk. Maar tegelijkertijd zit je nu nog wel helemaal in het ritme van hard werken en rond-de-klok operaties. In ieder geval is dit voor ons een prima en uitermate noodzakelijke test om volgend jaar het estafettestokje te kunnen overnemen van de Klu-eenheden die in Manas in Kirgizië staan." (foto's: Ellen Curvers)
foto: F-16 Twenthe bij oefening Noorwegen, foto 2 (Ellen Curvers)