Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Rotterdam, 28 november '02

Factsheets over segregatie on-line

Ruimtelijke segregatie is het verschijnsel dat allochtone en autochtone Nederlanders verspreid wonen over verschillende woonwijken. In de afgelopen twintig jaar is er veel over dit onderwerp gesproken en geschreven, en momenteel leeft de discussie weer op. Initiatieven om segregatie tegen te gaan, door allochtonen over de stad te spreiden, worden vanaf de tachtiger jaren van de 20e eeuw genomen. In een door het LBR op haar website geplaatste factsheet staat vanaf heden alles over de oorzaken, gevolgen, het beleid en de omvang van segregatie.

Vanaf diezelfde jaren tachtig wordt ook een maatschappelijke discussie gevoerd over etnische segregatie in het Nederlands onderwijs. Dit wordt ook wel de 'zwarte-scholenproblematiek' genoemd. Doordat verschillende zaken door elkaar spelen, zoals vrijheid van onderwijs en maatschappelijke integratie van allochtonen,

is de discussie vrij complex. In een eveneens on-line beschikbare factsheet staat alles over de omvang, de oorzaken en de gevolgen van segregatie in het onderwijs. Het basisonderwijs staat centraal in deze factsheet omdat de discussie over zwarte en witte scholen de afgelopen jaren zich voornamelijk hierop heeft toegespitst.

Om mee te kunnen discussiëren over segregatie en onderwijssegregatie en een mening te kunnen vormen, is het noodzakelijk te weten wat er allemaal speelt. De factsheets helpen daarbij. Zij zijn naast een middel voor juiste beeldvorming ook een bron van informatie voor bijvoorbeeld werkstukken en spreekbeurten.

De factsheets zijn on-line te raadplegen via www.lbr.nl of www.lbr.nl/documentatie.

De factsheets zijn samengesteld door het documentatiecentrum van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR).

Voor meer informatie, LBR, tel. 010-2010201, e-mail info@lbr.nl

Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie LBR, Hoofd Afdeling Communicatie
Jeroen Visser

Website LBR: www.lbr.nl

Voor informatie, advies, workshops, documentatie en bestellingen: LBR Gebouw de Weenahof
Schaatsbaan 51, 3013 AR Rotterdam
tel: 010 - 20 10 201
e-mail: info@lbr.nl

e-mailserver: www.lbr.nl/formulier.html